U kupovinu kriptonovčanikom: Od danas kruh i mlijeko možete plaćati kriptovalutama

Ukupno će se za plaćanje moći koristiti devet različitih kriptovaluta - najpoznatiji bitcoin (BTC), ali i ether (ETH), bitcoin cash (BCH), EOS, DAI, ripple (XRP), stellar lumen (XLM), tether (USDT) te USDC.

Martina Čizmić | 01.12.2021. / 13:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Popularnost kriptovaluta raste iz godine u godinu. Više nije nikakvo iznenađenje kad netko kaže da ulaže u kriptovalute, a i sve više tvrtki diljem svijeta (a i u Hrvatskoj), uz bok gotovini i karticama, prihvaća i kriptovalute. 

No, do sad se kriptovalute baš i nisu mogle često koristiti u svakodnevnom životu. Do sad jer od danas je kriptovalutama moguće platiti i namirnice poput kruha, mlijeka ili svježeg pileta. 

Slika nije dostupna Želite kupiti kriptovalute? Sad to možete napraviti na pomalo neobičnom mjestu

Kako su priopćili iz domaće mjenjačnice kriptovaluta Electrocoin i Konzuma, korisnici Konzumove internetske trgovine svoju narudžbu mogu podmiriti kriptovalutama, a uskoro bi se isti način plaćanja mogao koristiti i na svim blagajnama tog trgovačkog lanca. 

Za nas je ovo velik i važan dan i na neki način povijesni datum za Hrvatsku. Danas smo praktički stali uz bok tehnološki naprednim zemljama poput Japana i namirnice možemo brzo, jednostavno i legalno plaćati bitcoinom ili nekom drugom kriptovalutom. Kriptovalute sada ulaze u mainstream i vjerujemo da će ovo na neki način biti poticaj i svima drugima da se počnu služiti kriptovalutama. Ovo je samo početak široke primjene kriptovaluta - to su već prepoznali brojni hrvatski poduzetnici i institucije poput Hrvatske pošte ili Greypa Mate Rimca, a nadamo se da će sve prednosti ove moderne tehnologije uskoro početi koristiti i drugi, od frizera do velikih korporacija, rekao je Nikola Škorić, osnivač i direktor tvrtke Electrocoin.

Ova pogodnost od danas je na raspolaganju svim stanovnicima Hrvatske zahvaljujući sustavu PayCek, prvom hrvatskom payment procesoru za kriptovalute, koji već koriste brojne hrvatske tvrtke čime privlače nove generacije potrošača. Sustav trgovcima omogućuje pouzdanu uslugu bez naknade i provizije.

Zahvalni smo što je Konzum odabrao Electrocoin kao partnera, kao i našu platformu PayCek koja je jednostavan, siguran i pouzdan sustav za primanje uplata u kriptovalutama. Suradnja s Konzumom vrhunac je u realizaciji strateških ciljeva i napora koje je tvrtka uložila u razvoj usluge i vjerujem da smo ovime, uz sva ranije ostvarena partnerstva, još jednom dokazali svoju stručnost i pouzdanost, naglasio je Škorić.

Nikola Škorić - 6 Razbijamo mitove: 8 tvrdnji koje otkrivaju pravo lice kriptovaluta

Ukupno će se za plaćanje u Konzumu moći koristiti devet različitih kriptovaluta - najpoznatiji bitcoin (BTC), ali i ether (ETH), bitcoin cash (BCH), EOS, DAI, ripple (XRP), stellar lumen (XLM), tether (USDT) te USDC.

Proces plaćanja kriptovalutama jednostavan je i sličan kartičnom plaćanju. Pri završetku odabira proizvoda, kupac će moći odabrati opciju plaćanja kriptovalutama te će mu sustav ponuditi listu onih koje su dostupne. Nakon odabira željene kriptovalute prikazat će se iznos u njezinoj protuvrijednosti te generirati QR kod i adresa za uplatu, nakon čega će kupac jednostavno skenirati QR kod isključivo osobnim kriptonovčanikom. Potvrdom transakcije izvršit će plaćanje te će mu na e-mail stići potvrda transakcije iz sustava PayCek, dok će mu račun za plaćenu uslugu ili proizvod poslati Konzum.

Važno je napomenuti da s obzirom na volatilnost tečaja kriptovalute koji može varirati iz minute u minutu, sustav PayCek jamčit će kupcu prilikom pokretanja transakcije fiksiranu tečajnu protuvrijednost u vremenu dovoljnom za njezino uspješno izvršavanje.

Slika nije dostupna Uložili ste u kriptovalute? Čuvajte se Babadede, posebno podmuklog novog hakerskog oružja za krađu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti