Razbijamo mitove: 8 tvrdnji koje otkrivaju pravo lice kriptovaluta

Oko kriptovaluta vrte se brojne zablude, no što je zapravo istina? Pitali smo čovjeka koji se kriptovalutama bavi već dugo.

Martina Marčinko/Informer | 29.08.2021. / 08:30

Galerija

Ove je godine promet na Zagrebačkoj burzi i u kripto mjenjačnicama izjednačen! Da sve ostalo oko kriptovaluta izostavimo samo bi to bio dovoljan razlog da istražimo ovu temu.

Kako su nastale, kako funkcioniraju, služe li za ilegalne transakcije i sve ono što ste i sami željeli znati mi smo pitali glavnog stručnjaka kod nas za ovo područje, Nikolu Škorića.

Bitcoin Seizmičke promjene na financijskim tržištima: Mogu li kriptovalute zaista zamijeniti dolar i klasične valute?

Kriptovalute su nastale kao otpor bankama

To je točno. Kriptovalute su nastale prije svega kao otpor jednom tzv. udruženom poduhvatu centralnih banaka i poslovnih banaka koji je doveo do velike krize 2007. i 2008. kada je s jedne strane relaksirana monetarna politika, a s druge strane nadzor supervizija nad bankama, ističe Škorić, osnivač prve hrvatske mjenjačnice kriptovaluta.

Kriptovalute su balon koji će se lako ispuhati

To je točno. Kriptovalute su u svom desetogodišnjem postojanju već nekoliko puta se i napuhale i ispuhale i sasvim je za očekivati da će se kriptovalute još napuhivati i još ispuhivati. Vrlo bitna je razlika između kriptovaluta i drugih spekulativnih balona je da ti baloni kada se jedanput ispušu se
više ne vraćaju
, upozorava Škorić.

Zablude o kriptovalutama Zablude o kriptovalutama - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Priča o dostavljaču pizze koji je isplaćen bitcoinom je izmišljena

Ne. Nije se radilo o dostavljaču pizze nego se radilo o tome da je jedna gospodin pitao na jednom internet forumu bi li mu netko naručio pizzu, a on će platiti bitcoinom. Tkao da je on bitcoine poslao jednom drugom bitcoin entuzijastu, a on je zapravo umjesto njega platio s dolarima. To je zapravo ono što danas rade suvremeni payment procesori kao što je naš gdje vi platite kriptovalutama, a mi se pobrinemo da onda trgovac dobije, u našem slučaju, kune. To je istinita priča i taj gospodin je zbilja za jednu, pardon, dvije pizze dao ja mislim 20 tisuća bitcoina, pojašnjava Škorić.

Kriptovalute funkcioniraju jednako kao i novac

Ne. Kriptovalute definitivno jesu jedna potpuno nova paradigma i zato postoji toliko problema oko regulacije kriptovaluta. One imaju neka svojstva novca, imaju neka svojstva koja su oprečna novcu. Imaju neka svojstva dobara, commodityja, imaju neka svojstva koja su oprečna dobrima. Kriptovalute su naprosto sasvim kategorija za sebe, kaže Škorić.

Bitcoin Šef američkog SEC-a: Kriptosvijet trenutačno izgleda kao Divlji zapad, nužno ga je regulirati

Bitcoin: Kriptovalute u Hrvatskoj su sve zastupljenije - 5 Sve češće korištenje: Provjerite što sve u Hrvatskoj možete platiti kriptovalutama

Kriptovalute služe za ilegalne transakcije

Da, kao i svaki drugi novac, ako kupujete travu od dilera na ulici platit ćete to novčanicama hrvatskih kuna što znači da novčanice hrvatskih kuna služe za ilegalne aktivnosti. Jedna od najvećih hrvatskih banaka nedavno je platila ogromnu kaznu zato što su imali propuste u pranju novca pa možemo reći da se novac u bankama koristi za pranje novca, dakle za ilegalne aktivnosti. Tako da da, svugdje gdje se prenosi neka vrijednost također postoje ilegalne aktivnosti, ističe  Škorić.

Najbolje vrijeme za ulaganje u kriptovalute je danas

O tome je teško govoriti. Nemamo kristalnu kuglu kako bi znali gdje će cijena ići. Ako imate interes za ulaganje i ako čekate da cijena padne pa da onda uložite svakako bi mogli pogriješiti, a s druge strane mogli bi biti i u pravu. Nažalost, na ovo je pitanje egzaktan odgovor jako teško dati, kaže Škorić.

Zablude o kriptovalutama Zablude o kriptovalutama - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kriptovalute su budućnost

Svakako. To nije moj stav, to je stav financijske industrije. Obim ulaganja u kriptovalute svake godine raste u neslućenim razmjerima, ali ono što je bitnije i profil ulagača se mijenja sve više prema mainstreamu. Tijekom prošle godine 2020. u kriptovalutnu industriju su počele ulagati i najveće svjetske banke, investicijski fondovi pa čak i mirovinski fondovi u SAD-u, ističe Škorić.

Zlatno pravilo

Znajte u što ulažete, informirajte se, proučite, ako samo malo proučite kriptovalute bit će vam jasno da se radi o visoko rizičnom ulaganju, s obzirom na volatilnost cijene kriptovaluta što onda odmah slijedi i korolar toga, a to je nemojte ulagati novac koji ne možete izgubiti, savjetuje na kraju Škorić. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti