Šef američkog SEC-a: Kriptosvijet trenutačno izgleda kao Divlji zapad, nužno ga je regulirati

Gensler je uvjeren kako je jedini način da se kriptosvijet dalje razvija - stvaranje čvrste regulative.

Martina Čizmić | 04.08.2021. / 10:45

Bitcoin: Kriptovalute u Hrvatskoj su sve zastupljenije
Bitcoin (Foto: Zimo)

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) dosad je gotovo pa ignorirala kripotvalute i kriptoimovinu. No to bi se uskoro moglo promijeniti. Barem ako je suditi prema izjavama direktora komisije Garyja Genslera. 

Trenutno, jednostavno nemamo dovoljno zaštite investitora u kriptosvijet. Iskreno, trenutno, više izgleda kao Divlji zapad, izjavio je Gensler tijekom svog govora na konferenciji o nacionalnoj sigurnosti. Ako se ne pozabavimo ovim problemom, bojim se da će mnogi nastradati. Kripotimovina je puna prevara i zloupotrebe.

To je ujedno prvi put da je Gensler javno izrazio svoje mišljenje o digitalnim valutama i kriptoimovini, otkako je početkom godine preuzeo čelo SEC-a. A ni trenutak kad je odabrao progovoriti nije ništa manje značajan. Naime, kriptovalute su ove godine doživjele nove visine - bitcoin je u jednom trenutku dosegao vrijednost veću od 60 tisuća dolara, gotovo se svakodnevno pojavljuju nove platforme koje reklamiraju korištenje decentraliziranih financija, a ne moramo ni govoriti o popularnosti NFT-ova.

U svom je govoru Gensler izrazio sumnju da kriptovalute mogu zamijeniti klasične valute, istaknuvši da ni jedna digitalna valuta ne ispunjava sve aspekte i funkcije koje novac ima. Dodao je i da se, umjesto toga, kriptovalute koriste kao veoma špekultaivna "skladišta vrijednosti".

Gensler je uvjeren kako je jedini način da se kriptosvijet dalje razvija, stvaranje čvrste regulative.

U srcu financija je povjerenje. A u srcu tog povjerenja je zaštita investitora. Ako ovo područje planira rasti ili dosegnuti bilo kakav potencijal da postane pokretač promjena, moramo ga dovesti u područje javne politike i pravila, istaknuo je Gensler.

Za sad nije otkrio kad bi SEC mogao krenuti u regulaciju kriptosvijeta i na kakav način. Rekao je tek da regulatori trenutno istražuju situacije kao što su neregistrirane vrijednosnice koje se prodaju kao "tokeni" i vlasništvo nad kriptoimovinom. No, dodao je, kako bi regulatori trebali omogućiti jasan nadzor nad trgovinom kriptoimovinom te platformama koje se time bave.

Stajanje po strani nije održivo. Za one koji žele potaknuti inovacije u kriptoimovini, samo bih istaknuo kako financijske inovacije u povijesti nisu dugo opstale izvan javne regulative, dodao je na kraju Gensler.

Kako bi svijet kriptovaluta mogao reagirati na uvođenje pravila, po uzoru na ona u financijskom svijetu, teško je predvidjeti. Kao ni hoće li, po uzoru na SAD i druge zemlje krenuti s uvođenjem kriptozakonodavstva. 

Izvor: Fortune

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti