Protiv navodnog osnivača bitcoina podignuta tužba teška više od 5 milijardi dolara

Australski biznismen koji je prije dvije godine tvrdio kako je osnivač najpopularnije kriptovalute navodno je krivotvorio dokumente kako bi otuđio bitcoine vrijedne više od 11 milijardi dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2018. / 11:11

Bitcoin (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Tko je osnivač bitcoina, kriptovalute koja je, pogotovo prošle godine, obogatila brojne ljude koje su rudarenje od prije nekoliko godina ili mali novčani ulogu pretvorili u milijune? Pravi identitet ove osobe nije poznat, a do sada su mrežom kružile glasine oko potencijalnih osnivača (jednom se čak spominjao i Elon Musk) koje se nisu pokazala točnima.

Jedino što je poznato jest kako je riječ o osobi pod imenom, odnosno pseudonimom Satoshi Nakamoto – sredinom 2016. činilo se kako smo ipak saznali tko je misteriozna osoba koja je osnovala ovu kriptovalutu jer je australski biznismen Craig Wright objavio kako je upravo on najtraženija osoba tehnološke industrije. No kako nije mogao dokazati svoje tvrdnje, naknadno je objavio kako se povlači iz javnog života.

O Wrightu se više nije puno pisalo sve do ovog tjedna kada je obitelj programera Davea Kleimana podigla tužbu protiv njega tešku više od pet milijardi dolara. U tužbi tvrde kako su Wright i Kleiman zajedno posjedovali oko 1,1 milijuna bitcoina i zajedničku kompaniju, no nakon što je Kleiman preminuo, navodni osnivač bitcoina promijenio je ugovore (krivotvorio je datume na njima) i prebacio je intelektualno vlasništvo kompanije i sav kriptonovac na svoje ime.

U tužbi se ne spominje kako su Kleiman ili Wright osnivači bitcoina, no oni su bili intenzivno uključeni i rudarenje na samim početcima ove digitalne valute kada se rudarenjem mogla skupiti velika količina bitcoina.

U tužbi Kleimanova obitelj tvrdi kako im pripada najmanje polovica zajedničkih bitcoina – procjene su kako je ukupna vrijednost koju su bivši poslovni partneri skupili oko 11,6 milijardi dolara, dakle tužba je teška više od pet i pol milijardi dolara.

Izvor: AP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti