CroAI pozdravio europski prijedlog Uredbe o umjetnoj inteligenciji i najavio: Želimo aktivno sudjelovati u stvaranju regulative

CroAI želi preuzeti inicijativu i ubrzati proces stvaranja sigurnog okruženja za razvoj i primjenu umjetne inteligencije.

Martina Čizmić | 22.04.2021. / 10:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska komisija je predstavila prijedlog Uredbe o umjetnoj inteligenciji koji ima za cilj izgraditi povjerenje građana i potrošača u umjetnu inteligenciju (UI). Jedno od glavnih pitanja Uredbe je reguliranje i preuzimanje odgovornosti za štetu koju UI može prouzročiti te kako garantirati sigurnost ove tehnologije. Zato je prijedlog predvidio intenzivan regulatorni proces nadzora i revizije za tzv. visoko rizične aplikacije UI. Europska komisija također planira stvoriti novi "Europski odbor za umjetnu inteligenciju'' koji će nadgledati zakonodavni proces. Istovremeno, Uredba prepoznaje brojne mogućnosti koje UI pruža te zagovara uspostavljanje prostora za sigurno testiranje novih UI rješenja (eng. AI sandbox) kako bi potpomogao njihovo istraživanje i razvoj.

Kako ističu iz Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CROAI), upravo su oni u svojim komentarima na Bijelu knjigu o Umjetnoj Inteligenciji u lipnju 2020. godine iznijeli prijedlog za uspostavljanje testnog okruženja odnosno ''AI sandbox-a'' koji će europskim UI tvrtkama, posebice startupovima, ubrzati fazu razvoja i u konačnici omogućiti brži ulazak na UI tržište. Za hrvatske poduzetnike bi to otvorilo širom vrata za inovacije i utabanalo put potencijalnim novim jednorozima u industriji.

Europska Komisija ovom uredbom zadaje jasan okvir, ali ostavlja prostor za proaktivnost kako bi se pronašle najbolje prakse. Mi ne želimo biti pasivni, želimo preuzeti inicijativu i ubrzati proces stvaranja sigurnog okruženja za razvoj i primjenu umjetne inteligencije koje je istovremeno dovoljno fleksibilno da mogu nastajati novi startupi i globalno konkurentna rješenja, pojasnio je Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI.

Kako dodaje, u planu Udruge za 2021. godinu je osnivanje strukovnog tijela koje će davati mišljenja na to kako se postavljaju pilot projekti i eksperimenti iz dva osnovna cilja - Podizanje kvalitete i sigurnosnih standarda AI rješenja koja se proizvode u Hrvatskoj te olakšavanje donošenja odluka o dopuštanju testiranja takvih rješenja.

Prijedlog Uredbe o umjetnoj inteligenciji će doista učiniti razliku na tržištu i snažno utjecati na gospodarstvo, dodatno potencirano digitalnom tranzicijom na koju se oslanjamo za izlazak iz krize nastale uslijed pandemije koronavirusa. Uredbu će morati preuzeti sve članice EU pa tako i Hrvatska što govori o važnosti ranog uključivanja u proces donošenja odluka, dodaje Malenica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti