Crvena uzbuna za posljednji pokušaj spašavanja neutralnosti interneta

Dosad je 50 senatora obećalo svoju potporu, što bi moglo biti jedva dovoljno da prođe.

Martina Čizmić | 10.05.2018. / 07:35

Red Alert (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Brojne američke internetske stranice dobile su crveni ton u posljednjem pokušaju da pokušaju spasiti neutralnost interneta.

Podsjetimo, u prosincu je američka Federalna komunikacijska komisija ukinula pravila koja su branila internetskim pružateljima usluga blokiranje, odnosno usporavanje prometa prema internetskim stranicama.

Iako ta odluka još nije stupila na snagu, ako i kad stupi, odrazit će se na broj posjetitelja internetskih stranica, ali i na cjelokupno iskustvo pregledavanja internetskih stranica za krajnje korisnike.

Stoga, kad je senator Ed Markey najavio kako će pokušati prisiliti senat da glasa o njegovu prijedlogu za ukidanjem odluke FCC-a, neke od najpopularnijih internetskih stranica, kao što su Etsy i Reddit, pridružile su se njegovoj kampanji.

Red Alert (Foto: Screenshot/Zimo) (Foto: Screenshot/Zimo)

Kampanja "Red Alert" podrazumijeva da stranice koje se uključe u nju na svojim početnim stranicama istaknu banner ili neku drugu obavijest kojom posjetitelje potiču da se obrate svom senatoru i od njega zahtijevaju da podrži Markeyjev prijedlog.

Dosad je 50 senatora obećalo svoju potporu, što bi moglo biti jedva dovoljno da prođe.

No čak i da Markeyev prijedlog ne prođe i na snagu stupi odluka FCC-a to neće značiti potpunu "smrt" internetske neutralnosti. Nekoliko američkih saveznih država svojim je odlukama već zaštitilo neutralnost (Washington, Oregon, Havaji, Montana, New Jersey, New York i Vermont). Hoće li njihove odluke biti dovoljne da korisnici u tim državama nastave uživati u neutralnosti interneta i surfaju bez ograničenja brzine i pristupa, ovisi o Kongresu, koji bi u konačnici trebao donijeti pravila za korištenje, a koja ipak imaju jaču snagu od odluka saveznih država.

Izvor: Wired
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti