Cyber kriminalci sve češće napadaju Appleove uređaje

Ako dobijete poruku za koju se čini da dolazi od Applea u kojoj se nalazi link na web stranicu na kojoj bi trebali upisati svoje podatke, ignorirajte je!

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.04.2016. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S obzirom da je većina malwarea i cyber napada usmjerena na računala koja pokreću Windowsi, odnosno kada su u pitanju pametni telefoni, većina do sada otkrivenog malwarea usmjerena je na Googleov Android, vlasnici Appleovih uređaja nisu imali previše problema s virusima i napadima. No, sigurnosni stručnjak Graham Cluley upozorio je sve vlasnike uređaja s logom jabuke kako su i oni u posljednje vrijeme sve češća meta cyber kriminalaca koji pokušavaju zaključati Macove i tražiti otkupninu za njihovo otključavanje, odnosno prevaranata koji im pokušavaju ukrasti identitet, dokopati se informacija o bankovnim karticama i drugih osobnih podataka.

U posljednje je vrijeme zabilježena prijevara sa slanjem SMS-ova u kojima se korisnike upozorava kako im ističe njihov Apple ID račun te je, kako bi ga obnovili, potrebno ponovno upisati sve osobne podatke, uključujući i podatke o kartici. Naravno, riječ je o lažnoj poruci koji nije poslao Apple (kao pošiljatelj korisnicima se prikazuje 'AppleInc'), već prevaranti, a u toj poruci nalazi se i link na internetsku stranicu za koju se čini da je Appleova i na kojoj je potrebno upisati te podatke, no riječ je o lažnoj stranici koju su napravili prevaranti te korisnici na ovaj način sve svoje privatne podatke predaju kriminalcima u ruke. S tim osobnim podacima i informacijama o bankovnoj kartici kriminalci mogu isprazniti račune korisnika ili ih mogu prodati na crnom tržištu drugim kriminalcima i hakerima koji će ih iskoristiti za nove prijevare i pokušati se dokopati novca s računa. Na ovu prijevaru upozorili su i iz Applea te su na njihovoj stranici za podršku korisnicima poručili da ne otvaraju te poruke, odnosno linkove i da ne ostavljaju svoje podatke niti na jednoj stranici osim službene Appleove stranice, odnosno putem iTunesa.

'Prevaranti namjerno iskorištavaju povjerenje koje korisnici imaju u Apple', komentirao je Cluley i također upozorio sve korisnike da ne klikaju na linkove koje dobiju SMS-om ili e-mailom. Osim ove prijevare, Cluley je upozorio i na problem koji prijeti vlasnicima Macova – malware koji je maskiran kao nadogradnja za Adobe Flash te ovaj sigurnosni stručnjak svim korisnicima savjetuje da u postavkama Flash Playera omoguće automatske nadogradnje.  

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti