Da ponovimo: Ovo su podaci koje nikad, ali baš nikad ne šaljete nekome putem društvenih mreža ili poruka

Policija još jednom podsjeća što nikako ne bi trebali raditi putem mobilnih aplikacija i društvenih mreža.

Martina Čizmić | 16.01.2023. / 11:14

Internetska prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Unatoč tome što u u više navrata banke, internetski oglasnici, policija i mediji upozoravali građane da ne nasjedaju na internetske prijevare i budu izuzetno oprezni prilikom prodaje ili kupovine predmeta na internetu, policija gotovo svakodnevno izvještava o takvim slučajevima. 

Posljednji u nizu dolazi iz Siska, gdje je 56-godišnjak putem WhatsApp aplikacije dobio poruku od nepoznate osobe oko kupovine predmeta koji je oglašavao. Nakon dogovora oko kupnje, nepoznata osoba poslala mu je link za plaćanje i navela ga da upiše podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je dao tražene podatke primijetio je da mu s računa nedostaje novac i shvatio je da je prevaren.

Gubitak novca, ilustracija Htio do kredita putem društvenih mreža pa umjesto da dobije, ostao bez više od 26 tisuća eura

Stoga policija još jednom podsjeća što nikako ne bi trebali raditi putem mobilnih aplikacija i društvenih mreža:

Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.

Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.

Također. ako prodajete nešto na internetu, ne morate nigdje potvrditi svoj račun da bi vam sjela uplata. Ne morate ni upisati svoj limit na kartici, jer to nije podatak koji bi trebao nekome tko vam treba uplatiti novac. Ako dobijete bilo kakav takav zahtjev od potencijalnog kupca, gotovo je sigurno u pitanju prijevara. Osobni podaci i podaci bankovne kartice (kao što su ime i prezime, do kad kartica vrijedi, PIN ili CVV) upisuju se samo prilikom kupovine i to na provjerenim stranicama. 

Pravila za sigurniju kupovinu online Dogovorio kupovinu alata putem Facebooka pa ostao bez više od 1300 eura

Ono što treba još jednom ponoviti - za bilo kakve uplate na vaš račun, nije potrebno ni autorizirati taj račun ni autorizirati karticu. 

Prilikom uplate, dovoljno je da osoba koja uplaćuje zna IBAN i ime i prezime uplatitelja. 

I na kraju, nikako nemojte slati preslike ili fotografije svojih osobnih dokumenata (osobna iskaznica, putovnica, bankovna kartica). To je kao da ste taj isti dokument dali nekome nepoznatome u ruke i dali mu dopuštenje da s tim dokumentom radi što želi. 

Internetska prijevara, ilustracija Kliknula na lažni link za ažuriranje bankarske aplikacije i oštetila tvrtku za 25 tisuća eura

Policija na kraju ponavlja, ako imate osjećaj da ste prevareni, prijavite slučaj policiji. Možda tako spriječite da se prijevara dogodi nekome drugome. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti