Htio do kredita putem društvenih mreža pa umjesto da dobije, ostao bez više od 26 tisuća eura

Ako komunicirate putem društvenih mreža, budite sumnjičavi i provjerite svaku informaciju te ako vam se i najmanja sitnica učini sumnjivom, prijavite to policiji, ističu iz policije.

Martina Čizmić | 12.01.2023. / 12:12

Gubitak novca, ilustracija (Foto: Getty Images)

Društvene mreže prepune su oglasa i ponuda u vezi s brzim kreditima, pozajmicama, kreditima na karticu s isplatama odmah i slično. No policija upozorava kako bi građani trebali biti izuzetno oprezni kod takvih oglasa. 

Ako komunicirate putem društvenih mreža, budite sumnjičavi i provjerite svaku informaciju te ako vam se i najmanja sitnica učini sumnjivom, prijavite to policiji, ističu iz policije. 

Pravila za sigurniju kupovinu online Dogovorio kupovinu alata putem Facebooka pa ostao bez više od 1300 eura

A za takvo upozorenje imaju i dobar razlog. Naime, u Policijskoj postaji Slavonski Brod s Ispostavom Vrpolje zaprimljena je kaznena prijava koju je podnio 49-godišnjak. On je na društvenoj mreži pronašao oglas u kojem je nepoznata osoba nudila realizaciju online kredita.

Oštećeni je od prosinca 2021. do prosinca 2022. godine komunicirao putem elektroničke pošte s nepoznatom osobom, koja ga je lažnim prikazivanjem činjenica i fiktivnih potreba navela na uplate u ime kredita od 100 tisuća eura. Tako je 49-godišnjak u vremenu od veljače do kraja prosinca 2022. godine u nekoliko desetaka navrata uplatio iznos veći od 26 tisuća eura na neznančev račun, a nakon toga mu se nepoznata osoba više nije javljala, opisuje slučaj policija.

Računalna prijevara, ilustracija U samo dva dana zbog računalne prijevare slavonska općina ostala bez više stotina tisuća kuna

Građani, oprez! Društvene mreže prepune su oglasa i ponuda u vezi s brzim kreditima, pozajmicama, kreditima na karticu s isplatama odmah i slično. Ako komunicirate putem društvenih mreža, budite sumnjičavi i provjerite svaku informaciju te ako vam se i najmanja sitnica učini sumnjivom, prijavite to policiji, upozoravaju još jednom. 

Također, prenose i upozorenje Hrvatske narodne banke (HNB), koja upozorava na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža s popisom kreditnih institucija i registara kreditnih posrednika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti