zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

Znate li što je "voćna koža"? I zašto ju obožavaju svi - i veliki i mali?

Najviše me dirnu kupci koji imaju neka specifična zdravstvena stanja, bolesti ili alergije i jave da obožavaju Moonse i da sad napokon i oni mogu jesti slatki snack. Ili mame čija djeca ih tjeraju da im kupuju!, kaže Jelena Gadže.

Martina Čizmić | 06.11.2021. / 10:00 komentari

Podijeli

Jelena Gadže: Fruit moons - 7
Jelena Gadže: Fruit moons - 7 (Foto: DNEVNIK.hr)

Galerija

  • Jelena Gadže: Fruit moons - 7
  • Jelena Gadže: Fruit moons - 8
  • Jelena Gadže: Fruit moons - 9
  • +2 Jelena Gadže po struci doktorica biotehničkih nauka

tri vijesti o kojima se priča Područje Campi Flegrei kod Napulja Što to točno znači? Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu Pad asteroida, ilustracija Sad znamo i to NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena Planet Mars Baš kao na Zemlji? Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama

U moru zdravih grickalica koje je moguće pronaći na tržištu, čini se gotovo kao nemoguća misija izmisliti nešto novo, uzbudljivo i, ponajviše, ukusno. No, Jeleni Gadže uspjelo je upravo to. Osmislila je grickalicu koju naziva “voćnom kožom”, a koja ima poseban izgled i okus. I ako bi netko mogao pomisliti kako je jednostavno napraviti tako nešto, iza ovog proizvoda nalaze se godine istraživanja i isprobavanja po principu pokušaja i pogrešaka.

A sva je zapravo krenulo jednim slatkim poklonom.

Nakon što sam na poklon dobila slasticu iz Turske (pestil) i recept koji sam tražila, počela sam istraživati. Pestil se inače izrađuje tako da se kuha sok bilo od murve ili od grožđa ili nekog drugog voća i u njega se dodaje melasa, škrob, neki još dodaju šećer ili med. Htjela sam izbjeći sav taj dodani šećer pa sam prvi put koristila škrob i mislila sam što bi mogla dodati da još zgusne smjesu. Sjetila sam se dunje jer ima pektina. To je bio prvi pokušaj. U početku sam koristila sok od šipka, ali vrlo brzo sam ga zamijenila jabukom koja je dostupna kroz cijelu godinu i ne samo jeftinija već i jednostavnija za čišćenje. Na internetu sam naišla na termin 'fruit leather' uz pestil pa sam guglala sve što sam mogla naći. Našla sam dosta proizvođača tog proizvoda, ali i shvatila da ih velika većina koristi zaslađivače i voćne koncentrate. Samo smjesa kada se osuši bude ili ljepljiva ili suha ovisno o voćnoj vrsti, ali bila mi je nekako prazna pa sam počela dodavati lješnjake. Lijepo su 'razbili' teksturu. To mi se svidjelo pa sam nastavila. Prve kože koje sam radila bile su u obliku trake i onda bi se skupila ekipa pa kada su jeli bilo je dosta nezgodno za otrgnuti. To me je natjeralo da počnem radili u obliku kolutića koji su dovoljni kao zalogaj. I tako je to krenulo…, prisjeća je Gadže.

Jelena Gadže: Fruit moons Jelena Gadže: Fruit moons - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako uopće izgleda vaš proizvodni proces? Radite li ručno ili ste pak angažirali neko tehnološko rješenje?

Proizvodni proces se sastoji od čišćenja i pripreme jabuke, kuhanja i dehidriranja. Sam proces je dugotrajan odnosno nije moguće proizvesti Moonse u jednom danu obzirom da ih treba barem 24h dehidrirati. Napravili smo neke alate koji nam pomažu da proces ide koliko toliko brže ali da, sve je ručno. Daleko smo od automatizacije, jednostavno to je toliko skupo da sada to izgleda kao daleki san, pojašnjava.

Koliko je zapravo komplicirano napraviti grickalice koje su bez šećera i aditiva, a istovremeno ukusne i privlačne kupcima? Gdje su najveći izazovi - u samoj tehnologiji pripreme, namirnicama, pakiranju?

Najvažnije i najkompliciranije je bilo proizvesti grickalice koje su mikrobiološki ispravne i da imaju dugi rok trajanja kao što je u slučaju Fruit Moonsa kojima je rok 12 mjeseci. Tehnologija izrade je ta koja je to omogućila uz naravno kvalitetne sastojke. Nama je najdraže što je proizvod sam po sebi jednostavan i naše skladište sirovina sastoji se samo od proizvoda navedenih na deklaraciji. Mislim da je to najveća vrijednost proizvoda jer ih mogu konzumirati svi koji nisu alergični na lješnjak. Da stavimo samo žlicu meda u smjesu grickalica bi bila manje žilava, ali to ne bi bilo onda 'bez dodanih šećera'. Voće je samo po sebi dovoljno slatko i smatram da nije potrebno ništa dodavati. A uostalom žilava hrana i dugo žvakanje ima svoje benefite.
Najveći izazovi bili su strojevi. Svaki stroj je modificiran jer je proizvod specifičan. Trebalo je vremena dok sam smislila neka rješenja. Znam što bi nam još pomoglo da se proces ubrza, ali nisam u financijskoj mogućnosti to realizirati. Za sada radimo ručno i zato su nam serije male
, ističe Gadže.

 Kad ste krenuli u ovu poduzetničku priču puno ste eksperimentirali sa samim receptom. A što je s "administrativnim dijelom" - dozvolama, certifikatima...? Možete li nam malo opisati taj proces? Koliko je kompliciran? Jeste li gdje bili zapeli i kako ste riješili eventualne probleme? Što je bilo najteže?

 Administrativni dio –to se zove izazov! Dakle nakon što sam registrirala firmu počela sam istraživati što sve jedna proizvodnja hrane mora imati od papira i kavu dokumentaciju mora voditi. Imala sam jako puno financijskih ulaganja što u adaptaciju prostora da bi zadovoljio zahtjeve za pripremu hrane, strojeve, opremu, sirovina, ambalaže itd.. tako da u jednom trenutku nisam mogla izdvojiti sredstva za certifikate koje sam željela.
Uglavnom, bilo bi idealno da postoji neko mjesto tj. institucija u koju možeš doći i reći ja bi radila to i to i oni ti daju listu sa 50-tak ili 100 stavaka što sve moraš imati ili napraviti. Ali to tako ne funkcionira. Najviše sam saznala od prijateljice koja je prehrambeni tehnolog ili pričajući s drugim proizvođačima. Naravno da se dogodi da i danas saznam da treba još nešto za što nisam uopće znala.
Krenula sam s osnovama: registracija objekta, zaštita na radu, EAN kodovi, prateća dokumentacija ambalaže i sirovina. Znala sam da treba raditi po principima HACCP i da je to zakonska obveza. Međutim iako sam se držala tih principa najteže mi je bilo provesti to papirnato odnosno napraviti dokumentaciju. Nisam bila u mogućnosti platiti nekome da to napravi pa sam bila prisiljena to odraditi sama. No moram napomenuti da sam u tome imala veliku pomoć i podršku od strane odjela za kvalitetu iz Spar-a. Danas zahvaljujući njima dostigli smo višu razinu dokumentacijske ozbiljnosti
, prisjeća se naša sugovornica.

Jelena Gadže: Fruit moons Jelena Gadže: Fruit moons - 8 (Foto: DNEVNIK.hr)

S obzirom na to da se radi o veoma zanimljivom i jedinstvenom proizvodu na tržištu, jeste li razmišljali o patentiranju?

Ne, dosta ljudi me pitalo da li sam ili da li ću patentirati proizvod. Nisam i ne mislim. Onog trenutka kada financijska sredstva budu dozvoljavala patentirati ću tehnološka rješenja, ističe.

Imate li kakve povratne informacije o Fruit Moons? Što se ljudima najviše sviđa?

 Imam naravno, javljaju se mnogi s dojmovima. Sviđaju im se Moonsi, kažu da su im fora, fini, neobični, brzo ih zasite, lagani su za ponijeti itd.. Najviše me dirnu kupci koji imaju neka specifična zdravstvena stanja, bolesti ili alergije i jave da obožavaju Moonse i da sad napokon i oni mogu jesti slatki snack. Ili mame čija djeca ih tjeraju da im kupuju! Iznenadilo me koliko djece voli Moonse. Iskreno nisam očekivala jer su tvrdi i žilavi, ali njima se baš takvi sviđaju. U zadnje vrijeme pitaju hoće li biti u ponudi i bez lješnjaka. U planu nam je i Moons bez orašastih plodova, otkriva naša sugovornica.

Kakvi su vam planovi za dalje? Hoćemo li vidjeti još kakve proizvode pod brendom Fru Chef / Fruit Moons?

Svakako će biti još proizvoda. Osim Fruit Moonsa imamo i druge proizvode. Uglavnom su to poluproizvodi jer zahtijevaju daljnju doradu (npr. košarice od jabuke koje su jedinstven proizvod i mi ih jedini na svijetu radimo). Plan je ući na što više prodajnih mjesta i plasirati nove okuse te tehnološka rješenja. Imamo u pripremi i nešto skroz novo, ali sve u svoje vrijeme!, zagonetno nam je rekla na kraju Jelena Gadže.

Ne propustite petu emisiju ''Startaj Hrvatska'' u nedjelju u 18.15 na Novoj TV.

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Više nije samo ekstremna okolnost: Biti nasukan u svemiru postaje novo normalno?
Opasnosti svemirskih misija
Više nije samo ekstremna okolnost: Biti nasukan u svemiru postaje novo normalno?
U Hrvatskoj se razvija inovativna metoda za brzu detekciju "lažnih" prehrambenih proizvoda
MetaPatvor
U Hrvatskoj se razvija inovativna metoda za brzu detekciju "lažnih" prehrambenih proizvoda
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Sad je potrebno iskopavati
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
YouTube počeo s testiranjem još jedne opcije: Evo o čemu se radi
Za sada na 2 tržišta
YouTube počeo s testiranjem još jedne opcije: Evo o čemu se radi
Otkrivena golema paukova mreža s čak 111.000 paukova
Izgleda nevjerojatno
Otkrivena golema paukova mreža s čak 111.000 paukova
Svi ga koristimo, svi ga mrzimo, ali i nostalgično volimo: Windows, sretan ti 40. rođendan!
Jednostavno neuništiv
Svi ga koristimo, svi ga mrzimo, ali i nostalgično volimo: Windows, sretan ti 40. rođendan!
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
Privuklo pozornost
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
Matematičari hvale Googleov AI: "Nudi mogućnost bavljenja matematikom u dosad neviđenim razmjerima"
Nije problem, već naprotiv
Matematičari hvale Googleov AI: "Nudi mogućnost bavljenja matematikom u dosad neviđenim razmjerima"
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
Baš kao na Zemlji?
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Ministar Božinović o skupini koja je ušla u Vjesnik
Traju izvidi
Božinović otkrio tko se još ušuljao u zgradu Vjesnika: Među njima i ženska osoba, a nisu ni svi maloljetni
Pronađena djevojčica nestala u Zagrebu
sretan kraj potrage
Pronađena djevojčica nestala u Zagrebu
Izgladnjeli, otvorenih rana, zanemarivani: Iz međimurskih romskih naselja svake godine se spasi 700 pasa, ali problem ne prestaje
Večeras u Provjerenom
Užas na sjeveru Hrvatske: "Noge su mu bile oglodane do kostiju s ogromnim ranama, želudac pun kamenja"
show
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
"O moj Bože, zaglavila je!" Video s kruzera izazvao paniku na mrežama
Bolje ne!
"O moj Bože, zaglavila je!" Video s kruzera izazvao paniku na mrežama
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Urnebesno
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
tech
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
Privuklo pozornost
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
sport
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Mario Kovačević uveo veliku promjenu u svlačionicu Dinama
Zanimljivo
Mario Kovačević uveo novo pravilo u svlačionicu Dinama
tv
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
KUMOVI
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
Skrivena sudbina: Njihova bi ih igra mogla skupo koštati
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Njihova bi ih igra mogla skupo koštati
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
IZAZVALA ODUŠEVLJENJE
Naša Miss Universe na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim, izgledala je predivno
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
sve
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
 

Nastavi čitati

Business
Elon Musk
Svaka čast

Musk zna gdje leži novac: Samo 2 godine od osnutka kompanije vrijednost raste suludom brzinom

piše Hrvoje Jurman
Business
Startaj Hrvatska 23.11.
Startaj Hrvatska 2025.

Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!

piše Zimo
Business
ChalLEANge 2025.
ChalLEANge 2025.

Na jednom mjestu o najaktualnijim temama koje definiraju budućnost poslovanja

piše Zimo
Business
Larry Summers
Otvara se nova istraga

Larry Summers istupio iz odbora OpenAI-ja nakon objave Epsteinovih e-mailova

piše Hina
Business
BYD
Dugoročna strategija lokalizacije

Kineski proizvođač automobila planira udvostručiti broj svojih autosalona u Europi

piše Hina
Business
Novac, ilustracija
Sve jača nervoza

Skupe AI dionice mogle bi se uskoro "značajno promijeniti"

piše Hina
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima