zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

Znate li što je "voćna koža"? I zašto ju obožavaju svi - i veliki i mali?

Najviše me dirnu kupci koji imaju neka specifična zdravstvena stanja, bolesti ili alergije i jave da obožavaju Moonse i da sad napokon i oni mogu jesti slatki snack. Ili mame čija djeca ih tjeraju da im kupuju!, kaže Jelena Gadže.

Martina Čizmić | 06.11.2021. / 10:00 komentari

Podijeli

Jelena Gadže: Fruit moons - 7
Jelena Gadže: Fruit moons - 7 (Foto: DNEVNIK.hr)

Galerija

  • Jelena Gadže: Fruit moons - 7
  • Jelena Gadže: Fruit moons - 8
  • Jelena Gadže: Fruit moons - 9
  • +2 Jelena Gadže po struci doktorica biotehničkih nauka

tri vijesti o kojima se priča Pogled na ruski dron Geran-3 iz ukrajinskog presretača Uspješan presretač Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon Waymovi robotaksiji, ilustracija Neočekivani problemi Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom MRI mozga, ilustracija Mnogi nisu svjesni Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti

U moru zdravih grickalica koje je moguće pronaći na tržištu, čini se gotovo kao nemoguća misija izmisliti nešto novo, uzbudljivo i, ponajviše, ukusno. No, Jeleni Gadže uspjelo je upravo to. Osmislila je grickalicu koju naziva “voćnom kožom”, a koja ima poseban izgled i okus. I ako bi netko mogao pomisliti kako je jednostavno napraviti tako nešto, iza ovog proizvoda nalaze se godine istraživanja i isprobavanja po principu pokušaja i pogrešaka.

A sva je zapravo krenulo jednim slatkim poklonom.

Nakon što sam na poklon dobila slasticu iz Turske (pestil) i recept koji sam tražila, počela sam istraživati. Pestil se inače izrađuje tako da se kuha sok bilo od murve ili od grožđa ili nekog drugog voća i u njega se dodaje melasa, škrob, neki još dodaju šećer ili med. Htjela sam izbjeći sav taj dodani šećer pa sam prvi put koristila škrob i mislila sam što bi mogla dodati da još zgusne smjesu. Sjetila sam se dunje jer ima pektina. To je bio prvi pokušaj. U početku sam koristila sok od šipka, ali vrlo brzo sam ga zamijenila jabukom koja je dostupna kroz cijelu godinu i ne samo jeftinija već i jednostavnija za čišćenje. Na internetu sam naišla na termin 'fruit leather' uz pestil pa sam guglala sve što sam mogla naći. Našla sam dosta proizvođača tog proizvoda, ali i shvatila da ih velika većina koristi zaslađivače i voćne koncentrate. Samo smjesa kada se osuši bude ili ljepljiva ili suha ovisno o voćnoj vrsti, ali bila mi je nekako prazna pa sam počela dodavati lješnjake. Lijepo su 'razbili' teksturu. To mi se svidjelo pa sam nastavila. Prve kože koje sam radila bile su u obliku trake i onda bi se skupila ekipa pa kada su jeli bilo je dosta nezgodno za otrgnuti. To me je natjeralo da počnem radili u obliku kolutića koji su dovoljni kao zalogaj. I tako je to krenulo…, prisjeća je Gadže.

Jelena Gadže: Fruit moons Jelena Gadže: Fruit moons - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako uopće izgleda vaš proizvodni proces? Radite li ručno ili ste pak angažirali neko tehnološko rješenje?

Proizvodni proces se sastoji od čišćenja i pripreme jabuke, kuhanja i dehidriranja. Sam proces je dugotrajan odnosno nije moguće proizvesti Moonse u jednom danu obzirom da ih treba barem 24h dehidrirati. Napravili smo neke alate koji nam pomažu da proces ide koliko toliko brže ali da, sve je ručno. Daleko smo od automatizacije, jednostavno to je toliko skupo da sada to izgleda kao daleki san, pojašnjava.

Koliko je zapravo komplicirano napraviti grickalice koje su bez šećera i aditiva, a istovremeno ukusne i privlačne kupcima? Gdje su najveći izazovi - u samoj tehnologiji pripreme, namirnicama, pakiranju?

Najvažnije i najkompliciranije je bilo proizvesti grickalice koje su mikrobiološki ispravne i da imaju dugi rok trajanja kao što je u slučaju Fruit Moonsa kojima je rok 12 mjeseci. Tehnologija izrade je ta koja je to omogućila uz naravno kvalitetne sastojke. Nama je najdraže što je proizvod sam po sebi jednostavan i naše skladište sirovina sastoji se samo od proizvoda navedenih na deklaraciji. Mislim da je to najveća vrijednost proizvoda jer ih mogu konzumirati svi koji nisu alergični na lješnjak. Da stavimo samo žlicu meda u smjesu grickalica bi bila manje žilava, ali to ne bi bilo onda 'bez dodanih šećera'. Voće je samo po sebi dovoljno slatko i smatram da nije potrebno ništa dodavati. A uostalom žilava hrana i dugo žvakanje ima svoje benefite.
Najveći izazovi bili su strojevi. Svaki stroj je modificiran jer je proizvod specifičan. Trebalo je vremena dok sam smislila neka rješenja. Znam što bi nam još pomoglo da se proces ubrza, ali nisam u financijskoj mogućnosti to realizirati. Za sada radimo ručno i zato su nam serije male
, ističe Gadže.

 Kad ste krenuli u ovu poduzetničku priču puno ste eksperimentirali sa samim receptom. A što je s "administrativnim dijelom" - dozvolama, certifikatima...? Možete li nam malo opisati taj proces? Koliko je kompliciran? Jeste li gdje bili zapeli i kako ste riješili eventualne probleme? Što je bilo najteže?

 Administrativni dio –to se zove izazov! Dakle nakon što sam registrirala firmu počela sam istraživati što sve jedna proizvodnja hrane mora imati od papira i kavu dokumentaciju mora voditi. Imala sam jako puno financijskih ulaganja što u adaptaciju prostora da bi zadovoljio zahtjeve za pripremu hrane, strojeve, opremu, sirovina, ambalaže itd.. tako da u jednom trenutku nisam mogla izdvojiti sredstva za certifikate koje sam željela.
Uglavnom, bilo bi idealno da postoji neko mjesto tj. institucija u koju možeš doći i reći ja bi radila to i to i oni ti daju listu sa 50-tak ili 100 stavaka što sve moraš imati ili napraviti. Ali to tako ne funkcionira. Najviše sam saznala od prijateljice koja je prehrambeni tehnolog ili pričajući s drugim proizvođačima. Naravno da se dogodi da i danas saznam da treba još nešto za što nisam uopće znala.
Krenula sam s osnovama: registracija objekta, zaštita na radu, EAN kodovi, prateća dokumentacija ambalaže i sirovina. Znala sam da treba raditi po principima HACCP i da je to zakonska obveza. Međutim iako sam se držala tih principa najteže mi je bilo provesti to papirnato odnosno napraviti dokumentaciju. Nisam bila u mogućnosti platiti nekome da to napravi pa sam bila prisiljena to odraditi sama. No moram napomenuti da sam u tome imala veliku pomoć i podršku od strane odjela za kvalitetu iz Spar-a. Danas zahvaljujući njima dostigli smo višu razinu dokumentacijske ozbiljnosti
, prisjeća se naša sugovornica.

Jelena Gadže: Fruit moons Jelena Gadže: Fruit moons - 8 (Foto: DNEVNIK.hr)

S obzirom na to da se radi o veoma zanimljivom i jedinstvenom proizvodu na tržištu, jeste li razmišljali o patentiranju?

Ne, dosta ljudi me pitalo da li sam ili da li ću patentirati proizvod. Nisam i ne mislim. Onog trenutka kada financijska sredstva budu dozvoljavala patentirati ću tehnološka rješenja, ističe.

Imate li kakve povratne informacije o Fruit Moons? Što se ljudima najviše sviđa?

 Imam naravno, javljaju se mnogi s dojmovima. Sviđaju im se Moonsi, kažu da su im fora, fini, neobični, brzo ih zasite, lagani su za ponijeti itd.. Najviše me dirnu kupci koji imaju neka specifična zdravstvena stanja, bolesti ili alergije i jave da obožavaju Moonse i da sad napokon i oni mogu jesti slatki snack. Ili mame čija djeca ih tjeraju da im kupuju! Iznenadilo me koliko djece voli Moonse. Iskreno nisam očekivala jer su tvrdi i žilavi, ali njima se baš takvi sviđaju. U zadnje vrijeme pitaju hoće li biti u ponudi i bez lješnjaka. U planu nam je i Moons bez orašastih plodova, otkriva naša sugovornica.

Kakvi su vam planovi za dalje? Hoćemo li vidjeti još kakve proizvode pod brendom Fru Chef / Fruit Moons?

Svakako će biti još proizvoda. Osim Fruit Moonsa imamo i druge proizvode. Uglavnom su to poluproizvodi jer zahtijevaju daljnju doradu (npr. košarice od jabuke koje su jedinstven proizvod i mi ih jedini na svijetu radimo). Plan je ući na što više prodajnih mjesta i plasirati nove okuse te tehnološka rješenja. Imamo u pripremi i nešto skroz novo, ali sve u svoje vrijeme!, zagonetno nam je rekla na kraju Jelena Gadže.

Ne propustite petu emisiju ''Startaj Hrvatska'' u nedjelju u 18.15 na Novoj TV.

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
FOTO Je li ovo sjevernokorejski "Taurus"? Stručnjaci tvrde da mu je jako sličan
Novi krstareći projektil
FOTO Je li ovo sjevernokorejski "Taurus"? Stručnjaci tvrde da mu je jako sličan
Hoće li prestići OpenAI? Još jedna AI kompanija planira izlazak na burzu
Možda već sljedeće godine
Hoće li prestići OpenAI? Još jedna AI kompanija planira izlazak na burzu
UNICEF upozorio da jedna vrsta hrane posebno ugrožava djecu diljem svijeta
Lako dostupna
UNICEF upozorio da jedna vrsta hrane posebno ugrožava djecu diljem svijeta
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
Ovo je doista veliko otkriće
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
Google počinje s novim testovima: Evo kako bi moglo izgledati pretraživanje interneta u budućnosti
Stižu promjene
Google počinje s novim testovima: Evo kako bi moglo izgledati pretraživanje interneta u budućnosti
Stručnjaci upozorili: "Zaista se trebamo zapitati i pogledati u ogledalo - digitalna ravnoteža prvenstveno je pitanje roditelja"
Problem ovisnosti o ekranima
Stručnjaci upozorili: "Zaista se trebamo zapitati i pogledati u ogledalo - digitalna ravnoteža prvenstveno je pitanje roditelja"
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Nema više…
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
"Eskaliralo je": Vlasnici ovog automobila na udaru su vandala i drugih vozača
Nisu to očekivali
"Eskaliralo je": Vlasnici ovog automobila na udaru su vandala i drugih vozača

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Tragedija
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Danilo K.: Ukrajinac koje je ubijen u Beču. Policija objavila detalje
SLAŽE SE MOZAIK UBOJSTVA
Ovo je brutalno ubijeni sin političara: Mučili su ga i živog zapalili u Mercedesu
Izvučen je Eurojackpot
SRETNI DOBITNIK
Izvučen je Eurojackpot! Pogledajte kamo ide veliki dobitak
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
U 6 ujutro puna crkva vjernika - bili smo na zornici!
lijepa tradicija
U 6 ujutro puna crkva vjernika: Bili smo na zornici!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
tech
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
Tragedija zasjenila utakmicu DFB Kupa RB Leipzig - Magdeburg 3:1
Strašno
Tragedija u Njemačkoj: Spiker objavio tužnu vijest, reakcija dijela navijača izazvala zgražanje
tv
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
NIJE USPIO
Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
MasterChef: Tikvica je presudila! Jurica Jurašković napustio MasterChef
SRČANI BORAC!
Tikvica je presudila! Jurica Jurašković napustio MasterChef
putovanja
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
 

Nastavi čitati

Business
Dario Amodei, Anthropic
Možda već sljedeće godine

Hoće li prestići OpenAI? Još jedna AI kompanija planira izlazak na burzu

piše Hrvoje Jurman
Business
Cookie Box - Ivona Poljak
Startaj Hrvatska 2025.

Završna priča sezone donosi spoj slatkog i dizajna

piše Zimo
Business
Temu i Shein, ilustracija
Sve veći problem

Cunami kineskih paketa mogao bi pomesti europske trgovce

piše Hina
Business
Span Cyber Security Arena
Novo izdanje, novi predavači

Span Cyber Security Arena 2026. u Hrvatsku dovodi vodeće stručnjake za kibernetičku sigurnost

piše Zimo
Business
Nikola Kapraljević
Druga akvizicija ove godine

Infinum novom akvizicijom ulazi u područje kibernetičke sigurnosti

piše Martina Čizmić
Business
Martina Ćustić, Derma Support
Startaj Hrvatska 2025.

Za svoju bebu napravila je vlastitu kremu: "Ideja je došla kada sam osjetila očaj i nemoć"

piše Zimo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima