Daleko od savršenog: Pogledajte kako se Teslin sustav potpuno autonomne vožnje ponaša na zahtjevnim gradskim ulicama

Tesla će morati još jako puno raditi na svom sustavu potpuno autonomne vožnje prije nego li on to doista i postane.

Branimir Vorša | 13.12.2021. / 15:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Teslin najnoviji Full Self-Driving (FSD) Beta 10.6 sustav autonomne vožnje, daleko je od savršenog, pokazala je testna vožnja objavljena na YouTube kanalu AI Addict.

Dvadeset minuta testne vožnje pokazalo je da Teslin FSD, unatoč najnovijim nadogradnjama i dalje ima puno problema, a tijekom vožnje otkriveno je više vrlo ozbiljnih "trzanja" tog softvera, koji bi jednog dana trebao zamijeniti čovjeka iza upravljača vozila.

Slika nije dostupna Veliki obrat u istrazi o nesreći u kojoj su poginule dvije osobe: Podaci iz Teslina automobila otkrili su pravu istinu

Slika nije dostupna Teslin sustav "potpuno samostalne vožnje" nije siguran? Šefica NTSB-a tvrdi da Tesla mora poraditi na njegovim "osnovnim problemima sigurnosti"

Problemi s Teslinim kartama, ulazak automobila na tramvajsku prugu, umalo nalijetanje na pješaka te nekontrolirano trzanje tijekom vozačevog preuzimanja kontrole prilikom obilaska parkiranog kamiona, samo je dio problema koji su zabilježeni u navedenih 20 minuta vožnje.

Da stvar bude čudnija, tijekom ovog posljednjeg primjera s obilaženjem parkiranog kamiona, Tesla je signalizirala vozaču da preuzme kontrolu, no upravljač se nekontrolirano trzao u rukama vozača, kojeg se može čuti kako govori "Pa pokušavam!".

Ako je za preuzimanje kontrole potrebno upotrijebiti lagani pritisak kočnice, kao kod recimo adaptivnog tempomata kod klasičnih vozila, onda bi to trebalo biti jasno naznačeno. Ovako se Tesla opirala preuzimanju kontrole.

Proteklog mjeseca Tesla je morala napraviti dva "opoziva" vozila unutar tjedan dana. Prvi je bio vezan za gotovo 3000 Model 3 i Y vozila, a drugi je bio vezan za takozvanu over-the-air (OTA) nadogradnju Beta 10.3.

Spomenuti kanal AI Addict tijekom testiranja zapravo vrlo savjesno koristi FSD funkciju vozila, odnosno ne na bezbrižan način poput recimo da gledaju film ili igraju igrice tijekom takve vožnje. Vozač zapravo želi upoznati sam procest automatske vožnje, a tijekom čitave testne vožnje, vidljivo je da vozač čitavo vrijeme ima ruke praktički na upravljaču.

Slika nije dostupna Tesla povećava sigurnost pri korištenju autopilota

Testna vožnja snimljena je u središtu San Josea, gdje su prometnice komplicirane i ispresjecane i tramvajskom prugom, što očito zbunjuje FSD.

Od te testne vožnje Tesla je izbacila novu nadogradnju FSD Beta 10.6.1 pa je AI Addict napravio novu testnu vožnju, no na manje zahtjevnoj ruti u Palo Altu te je vožnja protekla relativno glatko, a i sam vozač je primijetio da je iskustvo u tom posljednjem testu bilo značajno bolje, iako je naglasio da prometni uvjeti nisu isti kao i u centru San Josea.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti