Dan koji su ljubitelji Applea čekali! Danas stižu novi modeli iPhonea i Apple Watcha

Glasine o novim uređajima koje Apple planira predstaviti mrežom su kružile svakodnevno, a danas ćemo napokon saznati službene informacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.09.2018. / 08:17

Appleova pozivnica (Foto: Apple) (Foto: Apple)

Za dio ljubitelje Applea ovaj dan u godini je poput praznika – Tim Cook i ostale glavne face u kompaniji danas će predstaviti nove modele iPhonea o kojima toliko čitamo već mjesecima, novi model pametnog sata, a bilo bi lijepo vidjeti i još neki proizvod poput iPada Pro ili novog modela prijenosnog računala.

Promjena imena

Većinu stvari o novim telefonima znamo – bit će tri modela, jedan s 6,1 inčnim LCD-om koji će biti najjeftiniji i vjerojatno najpopularniji, nasljednik aktualnog X-a i najveći iPhone do sada koji bi trebao imati OLED ekran dijagonale čak 6,5 inča.

Što se uređaja s LCD-om tiče, o njemu se do sada govorilo kao o iPhoneu 9, no posljednje glasine govore o imenu iPhone XR te bi njegova prodaja zbog problema sa sastavljanjem i ekranom trebala početi nešto kasnije u odnosu na ostala dva modela, krajem rujna ili početkom listopada. Bit će zanimljivo vidjeti na kojem će procesoru raditi (hoće li biti isti kao i u ostalim modelima ili malo slabiji, odnosno stariji), očekuje se samo jedna kamera sa stražnje strane, ali i mogućnost otključavanja telefona pogledom, dok klasična Home tipka odlazi u povijest.

Također, još jedna važna, a za mnoge i najvažnija stvar bit će i cijena ovog uređaja te dio glasina govori o 699 dolara bez potpisivanja ugovora, no neki analitičari upozoravaju kako bi cijena mogla biti veća.

O modelima s OLED ekranom također je većina stvari poznata – dijagonala ekrana od 5,8, odnosno 6,5 inča, imat će dvije kamere sa stražnje strane kućišta, Face ID, bolji procesor, jaču grafiku i bolje kamere. Glasine oko cijena ovih uređaja su različite, no prema najoptimističnijim informacijama koje su objavljene na mreži postoji mogućnost kako će se nasljednik sadašnjeg modela X (iPhone XS) prodavati po cijeni od 800, a XS Plus po tisuću dolara.

Stiže i pametni sat, možda i iPad i novo računalo

Još jedan veliki novitet kojeg će Apple (gotovo) sigurno predstaviti jest novi model pametnog sata. Četvrta generacija Apple Watcha također će se prodavati u dvije verzije – s i bez podrške za LTE, imat će veći ekran (pri čemu će same dimenzije uređaja ostati jednake, no Apple će smanjiti rub oko ekrana), napredniji procesor i vjerojatno nove opcije vezane uz praćenje zdravstvenog stanja korisnika i fitnessa.

Novi telefoni i sat u većini su medijskih izvještaja glavne zvijezde današnje konferencije, ali možda čujemo i Jobsov legendarni "one more thing" jer poznato je kako ova kompanija radi i na novom modelu iPada Pro i novom Mac miniju, no najzanimljivijim se čine glasine oko novog modela Appleovog prijenosnika koji bi trebao biti jeftiniji od prethodnih modela. Nije poznato je li riječ o novom modelu MacBooka ili MacBooka Air, ali jači hardver i ekran više rezolucije, uz nižu cijenu od trenutnih modela Appleovih prijenosnika sigurno bi oduševili ljubitelje ove kompanije.

Sve o novitetima koje će Apple večeras predstaviti pratite na ZIMO-u.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti