Dan sigurnijeg interneta u svjetlu potpisivanja "Povelje o sigurnosti djece na internetu"

U obilježavanju Dana sigurnijeg Interneta ove godine sudjeluje preko 310 organizacija, škola i institucija iz cijele Hrvatske.

Martina Čizmić | 05.02.2018. / 13:29

Dan sigurnijeg interneta (Foto: HT) (Foto: HT)

Dan sigurnijeg interneta, koji se obilježava 6. veljače, ove je godine u znaku široke nacionalne akcije edukacije svih korisnika interneta o načinima zaštite na digitalnim platformama. Tom prigodom bit će organizirano javno potpisivanje Povelje o sigurnosti djece na internetu, kojom HAKOM, kao nacionalno regulatorno tijelo tržišta elektroničkih komunikacija te sva tri operatora pokretnih komunikacija, Hrvatski telekom, Tele2 i VIPnet, u suradnji s Centrom za sigurniji Internet i Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu žele podići razinu svijesti javnosti i roditelja o ovoj važnoj temi i istovremeno pokazati odlučnost i spremnost sudjelovati u stvaranju boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu na internetu te promicati zaštitu djece i mladih.

Hrvatski će Telekom također u T-centrima diljem Hrvatske dijeliti novu brošuru „Kako zaštiti dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“ koju je izradila Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), a uz brošuru svim će zainteresiranima podijeliti i brojne dodatne praktične savjete zaštite. Brošura je namijenjena djeci i roditeljima, a za svaku školsku godinu osvježava se novim sadržajem u skladu s trendovima i brzim razvojem usluga i tehnologija.

Većini onih koji se koriste internetom nedostaje dovoljno znanja o sigurnosti na internetu, a u HAKOM-u imamo dojam da djeca često znaju i više od svojih roditelja pa cilj ove brošure nije pružiti informacije samo djeci, nego i njihovim roditeljima, i još važnije - potaknuti roditelje i djecu da međusobno razgovaraju o toj važnoj temi, pojasnio je sadržaj brošure Ivo Majerski, rukovoditelj Odjela informiranja i zaštite korisnika iz HAKOM-a.

Izdavanje HAKOM-ove brošure potaknuto je rezultatima prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o sigurnosti djece na internetu provedenog krajem prošle godine u sklopu međunarodnog projekta EU Kids Online. Istraživanje koje je uspješno ujedinilo akademsku zajednicu, nevladin sektor i državne institucije s ciljem dobivanja stručne podloge za uvrštavanje teme sigurnosti djece i mladih na internetu u obrazovni kurikulum je HT podržao svojom velikom inicijativom „Šeraj pozitivu, blokiraj negativu“.

Hrvatski Telekom kao vodeći telekom operater i predvodnik digitalne transformacije u Hrvatskoj osjeća odgovornost da u okviru svojih mogućnosti osigura što sigurnije okruženje u kojem građani, posebno mladi, koriste nove tehnologije. Smatramo to iznimno važnom temom koju ćemo nastaviti poticati našom inicijativom ”Šeraj pozitivu, blokiraj negativu”. Da ne postoji dovoljna razina svjesnosti o rizicima pokazuje podatak da trećina mladih putem interneta komunicira s osobama koje ne poznaje, a svaki četvrti tinejdžer u dobi od 15 do 17 godina susreo se s osobom koju je upoznao online. Zato ćemo ove godine dodatno pojačati edukaciju svojih korisnika i nastaviti s uvođenjem proizvoda i usluga namijenjenih na povećanju zaštite na digitalnim platformama, istaknula je Nataša Rapaić, članica Uprave HT-a i glavna operativna direktorica za privatne korisnike.

U obilježavanju Dana sigurnijeg Interneta ove godine sudjeluje preko 310 organizacija, škola i institucija iz cijele Hrvatske, a među ostalima organiziran je i inovativni i raznolik Edukacijski paket namijenjen organizacijama za lakše organiziranje obilježavanja koji sadrži predavanja, radionice, online video predavanja za učitelje, literarne i kreativne radove te promotivne i edukativne materijale. Osim toga tu je i Internet kviz za djecu i mlade na stranici www.dansigurnijeginterneta.org u kojem djeca i mladi točnim rješavanjem kviza mogu osvojiti vrijedne nagrade. U prošlogodišnjem kvizu sudjelovalo je preko 16 000 djece iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Održat će se i predavanja u Osnovnim školama u Osijeku i Zagrebu u kojima će sudjelovati predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, PU Osječko baranjske Odjela prevencije te predstavnici HAKOM-a, a online i medijskom kampanjom pokušat će podići svijest među djecom, mladima i roditeljima o opasnostima koje prijete na internetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti