Danas se to čini kao ponuda koja se ne odbija: Je li Herbert Diess zaista mogao postati Muskov nasljednik?

Prema objavljenom izvještaju, prije nego što je prešao u VW, Herbert Diess na stolu je imao ponudu od Elona Muska da preuzme mjesto izvršnog direktora Tesle.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.04.2021. / 12:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Volkswagen postaje jedan od najvećih konkurenata Tesli na tržištu električnih automobila, a potpuni zaokret prema elektrifikaciji i investiranje više desetaka milijardi eura u e-vozila mogu, među inim, zahvaliti i izvršnom direktoru kompaniju Herbertu Diessu. Prije preuzimanja glavne pozicije u VW-u, Diess je proveo više od 15 godina u BMW-u, a njegov odlazak 2014. podudara se sa smanjenjem interesa za elektrifikaciju u toj kompaniji.

Slika nije dostupna Zabrinutost zbog Muskove kompanije: Šef VW-a ima glavobolje zbog Tesle

Godinu nakon napuštanja BMW-a Diess je dobio posao u Volkswagenu, a prema novim informacijama objavljenim na Electreku, čini se kako je u to vrijeme na stolu imao još jednu ponudu, i to vrlo zanimljivu. Naime, tijekom 2015. kao izvršnog direktora svoje kompanije htio ga je zaposliti Elon Musk, čime bi Diess postao CEO Tesle. Diess je navodno u svojim rukama već imao i ugovor te ga je samo potpis dijelio od prelaska u Teslu.

Poznato je kako su Diess i Musk u dobrim odnosima (njihovo poznanstvo datira još otkad je Diess radio u BMW-u) - Elon čak i posjetio tvornicu električnih vozila VW-a te su javno izrazili komplimente jedan drugome o njihovih ulozi pri elektrifikaciji. Ono što danas nije poznato jest razlog zbog kojeg je Diess odbio Muska i okrenuo se Volkswagenu. Naravno, situacija na tržištu 2015. bila je potpuno drukčija nego što je danas, kada je Tesla najvrjednija automobilska kompanija. Malo je tko 2015. mogao zamisliti da će se na tržištu dogoditi takve radikalne promjene i da će elektrifikacija postati glavni (možemo čak reći i jedini) smjer razvoja automobilske industrije tako da se Volkswagen tada (iako su krajem 2015. krenuti problemi s Dieselgateom) činio racionalnijim izborom.

Slika nije dostupna VW najavljivao prestizanje Tesle, sada je promijenio ploču

Je li Diess možda pogriješio što je odabrao VW, umjesto Tesle, danas je to teško reći, no za svoj posao u VW-u dobio je brojne pohvale, a 2018. časopis CEO World imenovao ga je najboljim izvršnim direktorom na svijetu. Ako je ovaj izvještaj istinit, to znači da su Musk i Diess, koji su sada možda i najveći konkurenti na tržištu električnih vozila, prije 6 godina trebali postati najbliži suradnici.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti