Ime Tesle mnogima je postalo sinonim za električne automobile. Iako je broj vozila na struju sve veći i postaju sve popularnija, Muskova kompanija više je koraka ispred konkurencije te su neka istraživanja pokazala da je Tesla čak 6 godina ispred tradicionalnih automobilskih divova poput VW-a i Toyote. Tog su svjesni i u Volkswagenu u kojem imaju prilično ambiciozne planove što se tiče budućnosti na tržištu električnih vozila.

No kako su pokazali interni dokumenti koji su se pojavili u medijima, izvršni direktor kompanije Herbert Diess "zabrinut" je zbog prednosti koju Muskova kompanija ima te je čak rekao da mu ta Teslina prednost daje glavobolje.

Volkswagen ID. 3 VW najavljivao prestizanje Tesle, sada je promijenio ploču

Pri tome je posebno naglasio dvije stvari u kojima je Tesla značajno ispred konkurencije i to ne samo ispred Volkswagena, već i svih drugih proizvođača automobila na svijetu. Prva stvar odnosi se na softver te na nadogradnje softvera putem interneta, što je mogućnost na koju smo navikli na našim pametnim telefonima i računalima, no ne baš i u automobilima. S nadogradnjama aktiviraju se nove opcije i mogućnosti u kojima mogu uživati vlasnici vozila te kompanije. Diess je posebno izdvojio kako vozači Teslinih automobila vole softversku integraciju u svojim automobilima s opcijama poput kontrole vozila putem telefona te stvaranja korisničkog iskustva oko velikog ekrana u vozilu.

Volkswagen ID. 3 (Foto: Afp)

Druga stvar odnosi se na autonomnu vožnju i Tesla je i tu u velikoj prednosti nad konkurentima jer se njihov autopilot godinama koristi u stvarnim, a ne testnim ili simuliranim uvjetima. Broj prijeđenih kilometara s aktiviranim autopilotom nedavno se približio čak 5 milijardi, što je gomila podataka na temelju kojih je softver mogao učiti.

VW ID.4 Električni SUV dosega do 500 km: VW ID.4 stiže ove godine

Autopilot nije potpuno autonoman softver i vozači moraju cijelo vrijeme imati ruke na volanu, no s dodatnim softverskim nadogradnjama, Musk se nada kako bi njihovo računalo u budućnosti zaista moglo zamijeniti vozača.

Kako bi se približili Tesli, Deiss je rekao kako će osnovati novu softversku organizaciju koja će "implementirati plan za dostizanje Tesle", no neke konkretne informacije o tome što planira nisu objavljene.

Izvor: Electrek

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju