Danas stiže HomePod: Zvuči odlično, ali ipak nije toliko pametan

Apple je najveću pažnju svog pametnog zvučnika posvetio glazbi, dok su Siri i podrška za druge internetske servise u drugom planu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2018. / 10:08

HomePod (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tržištem pametnih zvučnika dominiraju Amazon i Google, a od danas će te kompanije dobiti veliku konkurenciju – na tržište stiže prvi Appleov pametni zvučnik HomePod koji, ako je vjerovati prvim recenzijama, ipak neće promijeniti trenutno stanje na ovom tržištu.

Naime, Apple je najvažniji naglasak na HomePodu stavio na kvalitetu zvuka koja je, slažu se svi recenzenti, odlična te je što se toga tiče ovaj uređaj definitivno kvalitetniji od Amazonovih modela Echo i Googleovih modela Home , no kada je u pitanju većina drugih opcija poput kvalitete glasovnih asistenata, povezivanja s drugim uređajima i streaming servisima, tu Apple itekako zaostaje.

Zanimljivo, u većini recenzija veliki naglasak vezan uz HomePod upravo je stavljen na opcije koje ovom uređaju nedostaju i zbog kojih je namijenjen samo korisnicima uređaja s logom jabuke. Naime, HomePod se može povezati samo s Appleovim uređajima (iPhone, iPad, iPod) putem AirPlaya, što znači da ga vlasnici Androida neće moći koristiti, a treba napomenuti kako Appleov zvučnik nema nikakvih drugih priključaka niti ulaza putem kojih bi se drugi uređaji s njim mogli povezati kabelom. Također, sam zvučnik ima podršku samo za Apple Music te nije moguće direktno putem zvučnika upravljati konkurentskim servisima poput Spotifya, Google Musica ili Amazon Musica, već je glazbu s tih servisa potrebno streamati na zvučnik, ali te servise neće biti moguće glasovno kontrolirati, odnosno glasom mijenjati pjesme, pauzirati, stišavati/pojačavati i slično.

Što se glasovnog asistenta tiče, Siri nema u potpunosti iste mogućnosti kao Siri na iPhoneu, pa tako preko ovog zvučnika ne možete bilježiti nove događaje u kalendaru, niti provjeravati postojeće, ne prepoznaje različite korisnike, nije moguće obavljati telefonske pozive, odnosno, ne može se glasovnom naredbom netko pozvati, već se poziva mora obaviti preko iPhonea i onda ga povezati s HomePodom.

No za korisnike koji namjeravaju kupiti zvučnik prvenstveno kako bi na njemu slušali glazbu, a vlasnici su Appleovih uređaja, odnosno pretplatnici Apple Musica, HomePod se čini logičnim i idealnim uređajem – naravno, ako su spremni platiti 349 dolara, a čini se kako je velik broj ljudi zaista spreman platiti njegovu visoku cijenu jer je već tijekom prednarudžbi ovaj uređaj u SAD-u rasprodan.

Zaključak većine recenzije jest da Apple HomePod zvuči odlično, ali ipak nije toliko pametan, pogotovo kada ga usporedimo s konkurentskim uređajima iz Amazona i Googlea.

Izvor: Business Insier
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti