Hoće li AI poznavati djecu bolje od njihovih roditelja? Postat će im partner i pomagati u životu

Hoće li nove generacije koje će odrastati s AI-om biti sretnije i zadovoljnije zbog ove tehnologije?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.07.2023. / 13:53

Dijete i AI (Foto: Getty Images)

Bez obzira na to kako gledate na umjetnu inteligenciju - kao revolucionarnu tehnologiju koja će nam poboljšati život ili nužno zlo koje je prijetnja našoj egzistenciji, činjenica je da će AI vjerojatno biti važan dio budućnosti i svega što radimo i načina na koji živimo. Današnja djeca odrastat će u takvom svijetu umjetne inteligencije, sa svim pozitivnim i negativnim stranama AI-a.

Oppenheimer Goruća pitanja iz filmskog hita Oppenheimer danas su ponovno aktualna i mogu se primijeniti na umjetnu inteligenciju

Dok u medijima često dominiraju negativne i pesimistične strane AI budućnosti, poznati tehnološki investitor i milijarder Marc Andreessen smatra da je takav stav pogrešan. Kako je objasnio u podcastu Joea Rogana, on smatra kako je umjetna inteligencija dugoročni saveznik djece i da će zajedno s njom odrastati.

To je potvrdio i na vlastitom primjeru te je svog osmogodišnjeg sina već upoznao s ChatGPT-jem kao s edukativnim alatom. AI koju će moj 8-godišnjak imati kada navrši 20 godina imat će 12 godina iskustva s njim, odrast će s njim. Poznavat će sve što god je napravio. Znat će što god želi, objasnio je svoje razmišljanje Andreessen. Umjetna inteligencija, smatra investitor, bit će poput partnera budućim generacijama, partnera koji će ih htjeti usrećiti i omogućiti im da budu zadovoljni i uspješni.

Dok on na to gleda pozitivno, logično je pitanje koliko je to dobro i koliko roditelja doista želi da umjetna inteligencija zna sve o njihovoj djeci (možda više nego i oni sami), što rade, što žele i slično. Koliko će takva djeca biti spremna za sve životne izazove, koliko će se htjeti truditi i koliko će biti gladna uspjeha ako budu odrastala uz nekog digitalnog partnera koji će za njih obavljati sav posao.

Upravo je posao za mnoge kritičare AI jedan od najvećih problema koje bi nam umjetna inteligencija mogla donijeti jer bi zbog nje mnogi mogli dobiti otkaz i pitanje je koliko bi osoba ponovno moglo pronaći posao jer bi se broj dostupnih radnih mjesta mogao početi smanjivati, upravo zbog - AI-a.

Umjetna inteligencija - 1 Kako regulirati umjetnu inteligenciju? Ova grupa stručnjaka dala je svoj prijedlog za sigurnu budućnost

Neke su kompanije zbog umjetne inteligencije već počele davati otkaze, a neke su zaustavile nova zapošljavanja jer će umjesto ljudi na pozicijama na kojima bude vladala nestašica radne snage koristiti ovu tehnologiju. Istraživanje koje je proveo Microsoft prije nekoliko mjeseci pokazalo je kako je većina zaposlenika zadovoljna s AI-om zahvaljujući kojoj je povećana produktivnost te je tehnologija preuzela dio njihova posla, no u isto vrijeme su prilično zabrinuti jer bi ih jednom ta ista tehnologija koja im danas pomaže mogla u potpunosti zamijeniti.

Izvor: Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti