Goruća pitanja iz filmskog hita Oppenheimer danas su ponovno aktualna i mogu se primijeniti na umjetnu inteligenciju

I u hrvatska kina stigao je film o Robertu Oppenheimeru, ocu atomske bombe.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.07.2023. / 09:23

Oppenheimer (Foto: Afp)

Jedan od najvećih ljetnih kino-hitova stigao je i u hrvatske dvorane. Oppenheimer Christophera Nolana biografski je film o Robertu Oppenheimeru kojeg povijest pamti kao “oca atomske bombe”, destruktivnog naoružanja koje je zavilo Japan u crno i iza sebe ostavilo brojne mrtve i teško ozlijeđene te razorenu zemlju.

Terminator robot Redatelj "Terminatora" o opasnostima AI-ja poručio: "Upozorio sam vas 1984., a vi niste slušali"

O tome kako se ova priča može prenijeti u današnje vrijeme, Nolan je razgovarao s novinarom NBC Newsa Chuckom Toddom, a poveznica između atomske bombe i svih nedoumica i strahova koji su pratili njen razvoj s 21 stoljećem je - umjetna inteligencija. Mogućnosti ove tehnologije su nevjerojatne te AI ima potencijal revolucionarizirati brojne industrije te značajno poboljšati naše živote, preuzeti poslove koje ljudi ne žele raditi i omogućiti im da se bave onim što vole i više uživaju u svom slobodnom vremenu i životu općenito.

To je optimističan pogled na AI. Postoji, naravno, i druga strana medalje, na koju mnogi stručnjaci često upozoravaju te pozivaju na oprez pri razvoju AI te donošenje regulative koja bi spriječila da taj razvoj ne krene u neželjenom smjeru. Potencijalni problemi su veliki - od činjenice da bi mnogi koji zbog AI dobiju otkaze više ne bi mogli pronaći novi posao pa do nekih scenarija totalnog uništenja čovječanstva od terminatora.

Kao i s atomskom bombom, zbog razvoja umjetne inteligencije postoji rizik od pojave novih oblika naoružanja masovnog uništenja, no ovog puta u radikalno drukčijem, sofisticiranom i pogubnijem obliku, upozorila je početkom godine profesorica sa Sveučilišta u Strasbourgu Birgitta Dresp-Langley koja je specijalizirana za umjetnu inteligenciju.

Upravo zbog takvih dvojbi, kao i opreza, Nolan kaže kako je s više strana čuo kako sada i umjetna inteligencija ima svoj “Oppenheimerov trenutak” u kojem znanstvenici trebaju razmišljati o svojoj odgovornosti pri razvoju tehnologija koje mogu imati neželjene posljedice. Dvojbe i sumnje koje su postojale u četrdesetim godina prošlog stoljeća tijekom razvoja atomske bombe, danas su ponovno postala goruća pitanja, komentirao je fizičar Carlo Rovelli, tijekom intervjua s Toddom.

Umjetna inteligencija, ilustracija "Tehnologija ne poznaje granice i ne smije postati mač s dvije oštrice"

Prema Nolanu, zastrašujuća je činjenica što osobe koje razvijaju i koriste ovu tehnologiju nemaju njeno pravo razumijevanje, kao i njene potencijalne implikacije jer, ako se AI bude koristila kao jedan od sustava obrane, jednom bi mogla biti zadužena i za upravljanje nuklearnim naoružanjem. A to nitko ne bi želio.

Izvor: NBC News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti