Kako regulirati umjetnu inteligenciju? Ova grupa stručnjaka dala je svoj prijedlog za sigurnu budućnost

U otvorenom pismu predstavili su okvir od 84 pitanja koja bi programeri trebali razmotriti na samom početku razvoja umjetne inteligencije.

Martina Čizmić | 21.07.2023. / 10:00

Umjetna inteligencija
Umjetna inteligencija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Sve je glasnije pitanje regulacije razvoja umjetne inteligencije u svijetu. I dok se u Europi nadaju da će oni sa svojim regulatornim okvirom biti prvi i tako postaviti temelje za ostale, u SAD-u su skloniji zagovarati malo slabiju regulaciju kako bi potaknuli inovativnost. 

No svi se slažu da bi umjetnu inteligenciju nekako trebalo regulirati. Pitanje je samo - kako?

Globalna skupina znanstvenika i stručnjaka za umjetnu inteligenciju World Ethical Data Foundation objavila je otvoreno pismo u kojem je dala svoj prijedlog okvira za siguran razvoj umjetne inteligencije. 

Treniranje AI Autori poslali oštro upozorenje AI kompanijama: Platite za treniranje umjetne inteligencije

WEDF okuplja 25 tisuća članova, od kojih mnogi rade u velikim tehnološkim divovima koji upravo razvijaju umjetnu inteligenciju. Stoga bismo mogli reći da zaista znaju o čemu govore.

U otvorenom pismu predstavili su okvir od 84 pitanja koja bi programeri trebali razmotriti na samom početku razvoja umjetne inteligencije. 

Pitanja su podijeljena u tri grupe - ona koja bi svaki pojedinac koji radi na razvoju umjetne inteligencije trebao postaviti sam sebi prije početka rada, ona na koja bi odgovore trebali dati cijeli timovi kako bi se smanjila opasnost od pristranosti i ona na koja bi svi trebali dati odgovor, a odnose se na model koji se stvara i kakav bi njegov utjecaj mogao biti na svijet.

Britanska ministrica unutarnjih poslova u sjeni Yvette Cooper već je najavila da će Laburistička stranka tražiti kažnjavanje onih koji namjerno koriste alate umjetne inteligencije u terorističke svrhe.

ChatGPT Američki regulator provodi istragu nad ChatGPT-om zbog zabrinutosti oko njegovog generiranja lažnih informacija

Problem je što su brojne tvrtke, tijekom razvoja umjetne inteligencije, koristile velike količine podataka za koje nitko nije siguran otkud dolaze i jesu li zaista točni. 

Mi smo u ovoj fazi Divljeg zapada, gdje još uvijek vrijedi: 'Izbaci to van i vidi kako ide', rekao je za BBC Vince Lynch, osnivač tvrtke IV.AI i savjetnik odbora World Ethical Data Foundation. A sada te pukotine koje su u temeljima postaju sve očitije jer ljudi vode razgovore o intelektualnom vlasništvu, o tome kako se ljudska prava razmatraju u odnosu na AI i što oni rade.

Ako je, na primjer, model obučen korištenjem podataka koji su zaštićeni autorskim pravima, nije ih moguće jednostavno ukloniti - cijeli će se model možda morati ponovno obučiti.

To ponekad može koštati stotine milijuna dolara, upozorio je Lynch.

Čovjek i umjetna inteligencija, ilustracija EU želi prvi regulirati umjetnu inteligenciju: Konkretna pravila već do kraja ove godine?

Pisci i umjetnici već su se pobunili protiv korištenja svojih djela u obučavanju modela umjetne inteligencije, bez pravedne novčane kompenzacije, a stručnjaci za privatnost upozoravaju korisnike da korištenjem AI chatbotova poput ChatGPT-a svojevoljno sve informacije koje upisuju u chatbot "daruju" tvrtkama koje tim chatbotovima upravljaju. To je u nekim tvrtkama izazvalo paniku jer su njihovi zaposlenici s chatbotom "podijelili" prilično povjerljive podatke. 

Hoće li WEDF-ov prijedlog zaista naći na plodno tlo i potaknuti regulatore diljem svijeta da se koriste njihovim smjernicama prilikom osmišljavanja regulatornog okvira ili će pak ostati samo dobar prijedlog, tek treba vidjeti. 

U svakom slučaju, zanimljivo je pročitati ta pitanja i vidjeti kako bi se u njih uklopili aktualni modeli umjetne inteligencije. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti