Američki regulator provodi istragu nad ChatGPT-om zbog zabrinutosti oko njegovog generiranja lažnih informacija

Istraga je tek u početnoj fazi, a zasad nema komentara iz OpenAI-ja ili američke Savezne komisije za trgovinu (FTC).

Branimir Vorša | 17.07.2023. / 15:43

ChatGPT
ChatGPT (Foto: Afp)

Američki regulatori istražuju tvrtku OpenAI zbog zabrinutosti da njihov superpopularni AI chatbot, ChatGPT, može generirati lažne informacije i predstavljati rizike za korisnike.

Američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) uputila je pismo OpenAI-ju, tražeći informacije o tome kako tvrtka rješava te rizike. Iz OpenAI-ja su, uz podršku Microsofta koji ih financira, priopćili da će surađivati s FTC-om.

Umjetna inteligencija, ilustracija ChatGPT bilježi pad posjetitelja, no znači li to da je AI prestao biti zanimljiv ljudima?

ChatGPT ima sposobnost pružanja ljudskih odgovora na korisničke upite, potencijalno mijenjajući način na koji ljudi pristupaju informacijama online. Međutim, postoje rasprave oko točnosti njegovih odgovora, upotrebe podataka i mogućih kršenja prava autora tijekom procesa njegovog učenja.

FTC-ovo pismo posebno pita OpenAI o koracima koje je poduzeo kako bi se pozabavio potencijalnim stvaranjem lažnih, obmanjujućih, omalovažavajućih ili štetnih izjava o stvarnim pojedincima. Komisija također ispituje OpenAI-jev pristup privatnosti podataka te na koji način dobivaju podatke za obuku ChatGPT-a.

Izvršni direktor OpenAI-ja, Sam Altman, naglasio je predanost tvrtke privatnosti i sigurnosti korisnika. Altman je prethodno priznao da bi tehnologija mogla imati pogreške i pozvao na regulatorne mjere, kako bi se spriječili problemi. Želimo surađivati s vladom kako bismo spriječili da se to dogodi, poručio je još ranije Altman.

ChatGPT Sve više kompanija zaposlenicima zabranjuje korištenje ChatGPT-a

O istrazi FTC-a, koja je u preliminarnoj fazi, prvi je izvijestio Washington Post. OpenAI i FTC odbili su komentirati istragu. FTC je aktivno sudjelovao u regulaciji tehnoloških divova pod vodstvom predsjednice Line Khan, koja je izrazila zabrinutost zbog rezultata ChatGPT-a, uključujući širenje lažnih informacija i potencijalnu štetu z korisnike.

Istraga FTC-a nije prvi izazov za OpenAI. U travnju je Italija zabranila ChatGPT zbog problema s privatnošću. Usluga je ponovno uspostavljena nakon što je OpenAI implementirao alat za provjeru dobi i pružio više informacija o svojoj politici privatnosti.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti