Sve više kompanija zaposlenicima zabranjuje korištenje ChatGPT-a

Korištenje ChatGPT-a zabranjeno je u Samsungu, Appleu i Amazonu, a i brojne banke svojim djelatnicima ne dopuštaju korištenje ovog AI alata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.06.2023. / 10:32

ChatGPT (Foto: Afp)

ChatGPT postao je iznimno vrijedan alat za brojne zaposlenike koji im omogućuje da svoj posao obavljaju brže i učinkovitije, što često rade bez znanja svojih nadređenih. No dok ovaj AI alat zaista može značajno pomoći u obavljanju poslovnih zadataka, njegovo korištenje donosi i određene rizike za kompanije. Jedan od takvih rizika jest što se osjetljive informacije iz kompanija pohranjuju na serverima ChatGPT-a (ili nekog drugog alata poput Googleova Barda) te kompanije više nemaju pristup tim podacima, niti mogućnost njihova brisanja.

Sam Altman Altman na turneji poziva na regulaciju umjetne inteligencije: Treba regulirati velike tvrtke poput OpenAI i Googlea, ne i startupove

Kako bi to spriječili, sve više kompanije odlučuje se na zabranu korištenja alata baziranih na AI. Posebno je zanimljiva odluka Samsunga, o kojoj smo već pisali. Naime, južnokorejska kompanija ne želi da njihovi zaposlenici koriste ChatGPT, no ne žele zanemariti potencijal umjetne inteligencije pa sada razvijaju vlastiti chatbot baziran na AI koji će biti namijenjen samo dijelu osoba koje rade u kompaniji.

Zbog spomenutih problema OpenAI je nadogradio i poboljšao opcije za privatnost pa su tako prvo riješili sigurnosni propust putem kojeg su drugi mogli pristupiti povijesti korištenja ChatGPT-a, a naknadno su omogućili isključivanje povijesti ovog AI alata.

Ipak, u brojnim kompanijama i dalje su zabrinuti oko dijeljenja svojih podataka s tim chatbotom pa je, prema rezultatima istraživanja Gartnera, oko polovice kompanija, odnosno njihovih odjela ljudskih resursa, objavilo posebna pravila oko načina korištenja takvih alata. Također, oko 3 posto kompanija u potpunosti je zabranilo ChatGPT. Među inim, AI alate zabranile su neke od najvećih kompanija na svijetu.

Još početkom godine Amazon je zabranio ChatGPT te je svoje developere uputio na alat koji je razvijen unutar kompanije nazvan CodeWhisperer koji im može pomoći pri kodiranju. Prošli mjesec i Apple je za dio zaposlenika zabranio korištenje ChatGPT-a. Razlog je, naravno, strah od curenja osjetljivih podataka, a Apple poput Samsunga namjerava razviti vlastiti alat kako bi njihovi zaposlenici i dalje mogli koristiti umjetnu inteligenciju, ali bez straha da će podaci završiti u krivim rukama.

Palac dolje ChatGPT-u pokazale su i banke - Commonwealth Bank of Australia zabranila je ovaj alat te u suradnji s jednom tehnološkom kompanijom razvijaju vlastiti program koji bi trebao pomoći zaposlenicima. Popisu banaka koje su zabranile ovaj alat treba dodati i Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Wells Fargo & Co i JP Morgan.

AI na pametnom telefonu, ilustracija Želite koristiti ChatGPT na pametnom telefonu? Evo kako to možete ostvariti

Neke druge kompanije poput PwC-a imaju malo drukčiji pristup. Dok zaposlenicima zabranjuju korištenje ChatGPT-a za posao s klijentima, ipak ih potiču na korištenje tog alata i učenje načina na koji se koristi.

Jasno je kako će se AI alati sve više koristiti u budućnosti, no trenutačno su brojne kompanije oprezne oko njihova korištenja te pokušavaju naći balans između sigurnosti i svih benefita koje im umjetna inteligencija može donijeti.

Izvor: Science Alert

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti