Samsung razvija vlastiti chatbot baziran na umjetnoj inteligenciji

AI alat južnokorejske kompanije ipak neće konkurirati ChatGPT-u i sličnim alatima, a razlog je prilično zanimljiv.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.06.2023. / 20:51

Samsung (Foto: Samsung)

U kratko vrijeme umjetna inteligencija, odnosno chatbotovi bazirani na AI postali su dio naše svakodnevice. Istraživanja su pokazala kako se ChtGPT i slični alati već značajno koriste kao asistenti u obavljanju raznih poslova te bi u budućnosti na nekim pozicijama čak mogli i zamijeniti ljude.

AI aplikacija za prepoznavanje krivotvorenih proizvoda Ova AI aplikacija navodno može prepoznati krivotvorene proizvode već iz samo jedne fotografije

Osim dobro poznatih kompanija na ovom tržištu koje razvijaju AI (OpenAI, Google, Microsoft itd.), i brojne druge tvrtke sve veći naglasak stavljaju na alate bazirane na umjetnoj inteligenciji. Vlastiti AI chatbot tako je, prema neslužbenim informacijama, počeo razvijati i Samsung. Informacije kažu kako južnokorejska kompanija radi na razvoju konkurenta ChatGPT-u, no ono što je posebno zanimljivo jest da taj alat neće biti javno dostupan, već će biti namijenjen malom broju ljudi.

Naime, Samsungova umjetna inteligencija bit će namijenjena samo zaposlenicima kompanije i to čak ne svima, već ograničenom broju zaposlenika. Podsjetimo, zaposlenici ove tvrtke ranije su koristili ChatGPT, no dok im je umjetna inteligencija svakako pomogla u obavljanju određenih poslova, problem je što su zaposlenici s ChatGPT-om razgovarali o osjetljivim i tajnim informacijama vezanim uz kompaniju i razvoj novih čipova i ti su podaci procurili u javnost.

Kako se takve stvari ne bi ponovile, a kako bi njihovi zaposlenici mogli iskoristiti sve benefite koje pruža AI, na čijim krilima bi se proces razvoja čipova i drugog hardvera mogao ubrzati i postati učinkovitiji, iz Samsunga su se odlučili na neobično rješenje razvoja vlastitog AI alata samo za vlastite potrebe. Kako naglašavaju na stranici SamMobile, kompanija na razvoju vlastitog chatbota surađuje s tvrtkom Naver Corp.

Mark Zuckerberg Zuckerberg ide do kraja s umjetnom inteligencijom: "Ugradit ćemo je u svaki naš proizvod"

Samsungova AI koristit će se samo na njihovim serverima i bit će dostupna softverskim developerima i inženjerima koji razvijaju čipove te u ovoj kompaniji vjeruju da bi se tako trebale zaštititi povjerljive informacije o novim proizvodima i planovima Samsunga. Prema tim podacima, osnovna verzija alata trebala bi zaposlenicima biti dostupna krajem ove godine, dok napredniju verziju možemo očekivati u veljači sljedeće godine, nakon čega će se taj alat konstantno nadograđivati i poboljšavati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti