Ova AI aplikacija navodno može prepoznati krivotvorene proizvode već iz samo jedne fotografije

Za razliku od tradicionalnih metoda koje se oslanjaju na bar kodove ili RFID tehnologiju, FeaturePrint koristi optičku umjetnu inteligenciju za provjeru autentičnosti proizvoda.

Branimir Vorša | 12.06.2023. / 11:31

AI aplikacija za prepoznavanje krivotvorenih proizvoda
AI aplikacija za prepoznavanje krivotvorenih proizvoda (Foto: Alitheon Videos/Youtube)

Krivotvoreni proizvodi predstavljaju veliku zabrinutost za kupce na internetu, budući da više od polovice zaplijenjene krivotvorene robe dolazi iz internetskih trgovina, prema EU podacima o online trgovini. Kako bi riješila ovaj problem, tvrtka Alitheon sa sjedištem u Washingtonu, razvila je aplikaciju pod nazivom FeaturePrint koja koristi umjetnu inteligenciju (AI) za prepoznavanje i razlikovanje lažnih predmeta od originalnih, samo pomoću jedne snimke napravljene pametnim telefonom.

Mark Zuckerberg Zuckerberg ide do kraja s umjetnom inteligencijom: "Ugradit ćemo je u svaki naš proizvod"

Za razliku od tradicionalnih metoda koje se oslanjaju na bar kodove ili RFID tehnologiju, FeaturePrint koristi optičku umjetnu inteligenciju za provjeru autentičnosti proizvoda. Taj pristup eliminira potrebu za specijaliziranim skenerima ili kamerama, čineći ga dostupnim svima koji imaju pametni telefon. Fotografiranjem artikla korisnici mogu provjeriti njegovu autentičnost i pratiti njegov opskrbni lanac.

Alitheonov AI sustav analizira zamršene površinske detalje fizičkih objekata i pretvara ih u jedinstvene matematičke prikaze, stvarajući svojevrsni digitalni "otisak prsta" za svaki registrirani proizvod. To korisnicima omogućuje prepoznavanje specifičnih predmeta, umjesto da ih široko kategoriziraju. Aplikacija može provjeriti autentičnost ne samo novih, nekorištenih predmeta, već i pokvarenih ili oštećenih, iako u konačnici ne može zamijeniti postojeće procese provjere autentičnosti.

Umjetna inteligencija i zakonodavstvo, ilustracija Američki Kongres razmatra prijedloge zakona o umjetnoj inteligenciji čiji je cilj zadržavanje SAD-a na poziciji lidera u razvoju AI-a

Za napredne algoritme FeaturePrinta problem nisu ni varijacije u orijentaciji predmeta te podržavaju i prepoznavanje verzija, omogućujući pristup revizijskoj povijesti pojedinačnih proizvoda u svrhu provjere. Međutim, važno je napomenuti da je aplikacija trenutno dostupna isključivo korporativnim klijentima, što omogućuje Alitheonu da poboljša tehnologiju i prikupi povratne informacije prije puštanja aplikacije za korištenje široj javnosti.

Iako FeaturePrint ima veliki potencijal u borbi protiv tržišta krivotvorina i zaštite potrošača, specifični detalji o registraciji proizvoda i postupku provjere autentičnosti zasad ostaju neotkriveni. Taj nedostatak informacija postavlja pitanja o praktičnim aspektima te aplikacije. No unatoč tome, uz daljnji razvoj i javnu dostupnost, FeaturePrint bi mogao revolucionirati autentifikaciju i praćenje proizvoda.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti