Američki Kongres razmatra prijedloge zakona o umjetnoj inteligenciji čiji je cilj zadržavanje SAD-a na poziciji lidera u razvoju AI-a

Zakonskim prijedlozima se traži osnivanje Ureda za analizu globalne konkurencije čiji će glavni zadatak biti zadržati SAD na mjestu lidera u razvoju umjetne inteligencije.

Hina | 09.06.2023. / 07:56

Umjetna inteligencija i zakonodavstvo, ilustracija
Umjetna inteligencija i zakonodavstvo, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zastupnici u američkom Senatu, gornjem domu Kongresa, predstavili su u četvrtak dva odvojena zakonska prijedloga o umjetnoj inteligenciji, s obzirom na sve veći interes za rješavanje pitanja vezanih uz spomenutu tehnologiju.

Prvi prijedlog zahtijeva od američke vlade transparentnost prilikom korištenja umjetne inteligencije u interakciji s građanima, dok se drugim prijedlogom zakona želi osnovati novi Ured čiji će prioritet biti kompetitivnost SAD-a kada su u pitanju suvremene tehnologije.

Zastupnici razmatraju nova pravila koja su potrebna zbog uspona umjetne inteligencije koja je ranije ove godine dospjela na naslovnice, zahvaljujući korištenju ChatGPT-a, programa koji u pisanoj, strukturiranoj, formi odgovara na postavljana pitanja.

Senator Demokratske stranke Gary Peters, ujedno i predsjednik odbora za nacionalnu sigurnost, zajedno je s kolegama iz redova Republikanaca Mikeom Braunom i Jamesom Lankfordom, predstavio prijedlog prema kojem vladine agencije moraju obavijestiti građane kada u interakciji s njima koriste programe umjetne inteligencije.

Navedeni prijedlog također obvezuje vladine agencije da omoguće ulaganje prigovora na eventualne odluke donesenih od strane umjetne inteligencije.

Savezna vlada mora biti aktivna i transparentna glede upotrebe umjetne inteligencije i osigurati da se odluke ne donose bez ljudske ruke 'iza volana' , izjavio je Braun.

Demokrati Michael Bennet i Mark Warner te republikanski zastupnik Todd Young svojim zakonskim prijedlogom traže osnivanje Ureda za analizu globalne konkurencije čiji će glavni zadatak biti zadržati SAD na mjestu lidera u razvoju umjetne inteligencije.

Ne možemo si dozvoliti da izgubimo prednost u razvoju tehnologija, među kojima je i umjetna inteligencija, u korist konkurenata poput Kine, rekao je Bennet.

Ranije ovog tjedna, lider Demokrata u Senatu Chuck Schumer kazao je da je dogovorio tri sastanka, od kojih će prvi biti iz zatvorenih vrata, na kojima će se senatori moći detaljno upoznati s temom.

Na tim će sastancima zastupnici razgovarati o dosadašnjem razvoju umjetne inteligencije, američkom vodstvu u području umjetne inteligencije te o nizu povjerljivih obrambenih i obavještajnih pitanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti