Autori poslali oštro upozorenje AI kompanijama: Platite za treniranje umjetne inteligencije

Smiju li kompanije poput OpenAI-a trenirati svoju umjetnu inteligenciju na brojnim knjigama, pjesmama, člancima i drugom sadržaju s mreže?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.07.2023. / 12:57

Treniranje AI (Foto: Getty Images)

Umjetna inteligencija dobra je i pouzdana koliko su pouzdani podaci na kojima se trenira. Kompanije koje razvijaju AI treniraju je na brojnim podacima i većinom je riječ o stvarima koje su javno dostupne na internetu. Iako je AI i dalje daleko od savršenstva, rezultati koje daje za određene upite mogu biti prilično impresivni. Npr. ako ChatGPT ili neki drugi alat upitate da vam napiše pjesmu ili članak u stilu određenog pjesnika, pisca ili novinara, u odgovorima se često odmah može prepoznati stil originalnog autora.

Umjetna inteligencija ChatGPT dobiva još jednog konkurenta: IT div najavio da razvija svoju verziju AI-a

Za mnoge kreatore sadržaja to je veliki problem, o kojem smo već više puta pisali. Naime, trenutačno nema konkretne regulative vezane uz treniranje AI na postojećim podacima, odnosno je li to zakonito ili nije i je li potrebna kakva kompenzacija za korištenje takvog sadržaja.

Više od 8 tisuća autora, uključujući i neke poznate osobe poput Jonathana Franzena i Jamesa Pattersona potpisali su otvoreno pismo namijenjeno šest velikih kompanija koje razvijaju AI (OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI, IBM i Microsoft) u kojem su od njih zatražili da pri treniranju umjetne inteligencije ne koriste njihov sadržaj prije nego od njih za to zatraže odobrenje i ponude kompenzaciju. Pismo je objavila organizacija profesionalnih pisaca The Authors Gild u kojem se izvršne direktore spomenutih tvrtki proziva zbog nanesene nepravde autorima jer se njihov rad koristi za treniranje AI-a bez odobrenja, kompenzacije i isticanja usluga, a spomenuli su i činjenicu da se za treniranje često koristi sadržaj s piratskih stranica.

Naglašava se kako tvrtke troše milijarde dolara za razvoj te tehnologije pa bi bilo pošteno da se autori na čijim se djelima AI trenira kompenziraju jer bi bez njihova sadržaja umjetna inteligencija bila “banalna i iznimno ograničena”. Ove tehnologije imitiraju naš jezik, priče, stilove i ideje. Milijuni knjiga, članaka, eseja i pjesama zaštićenih autorskim pravima pružaju hranu AI sustavima, neograničen obrok za koji nema računa, slikovito su to opisali u pismu.

Nadzor civila, ilustraacija Kršenje individualnih sloboda ili sigurnost? Francuzi će koristiti kamere i AI za održavanje mira i reda tijekom Olimpijade

Cilj tog pisma, prema izvršnoj direktorici Autors Gilda Mary Rasenberger je uvjeriti AI kompanije da se dogovore s autorima, bez potrebe da krenu u dugotrajne i skupe sudske procese. Neki su autori već podigli tužbe, a na udaru zbog treniranja sadržaja s piratskih stranica našli su se Meta i OpenAI.

Na ovo pismo odgovori su iz OpenAI iz kojeg kažu da “poštuju prava autora i kreatora”, no naglašavaju da svoj ChatGPT treniraju na licenciranom i javnom dostupnom sadržaju, kao i na sadržaju koji stvaraju korisnici i osobe koje treniraju AI.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti