Redatelj "Terminatora" o opasnostima AI-ja poručio: "Upozorio sam vas 1984., a vi niste slušali"

Svjetski poznati filmaš James Cameron slaže se s upozorenjima stručnjaka za umjetnu inteligenciju o mogućim opasnostima brzog napretka tehnologije, naglašavajući zabrinutost zbog njezinog naoružavanja i poziva na pažljivu procjenu njezina razvoja.

Branimir Vorša | 20.07.2023. / 14:38

Terminator robot
Terminator robot (Foto: Afp)

Kanadski redatelj i Oscarovac James Cameron izrazio je slaganje sa stručnjacima u području umjetne inteligencije (AI), koji smatraju da napredak u toj tehnologiji predstavlja ozbiljan rizik za čovječanstvo.

Tijekom njegova posjeta Ottawi kako bi otvorio izložbu Canadian Geographica o svojim podvizima istraživanja morskih dubina, Cameron, poznat po svojim hvaljenim filmovima "Titanic" i "Avatar", upitan je o njegovim razmišljanjima o budućnosti umjetne inteligencije i njezinim potencijalnim opasnostima.

Cameron je potvrdio zabrinutost koju su izrazili takozvani kumovi umjetne inteligencije u vezi s potrebom za regulacijom tehnologije koja brzo napreduje, a prije nego što ona postane veća prijetnja čovječanstvu.

Terminator robot Uspon Terminatora? Znanstvenici razvili samoiscjeljujuću sintetičku kožu koja bi robote ubojice mogla učiniti još opasnijima

Poučavanje pohlepe vs. poučavanje paranoje

Apsolutno dijelim njihovu zabrinutost. Upozorio sam vas 1984., a vi niste slušali, rekao je Cameron u ekskluzivnom intervjuu za CTV.

James Cameron James Cameron (Foto: Afp)

Naglasio je i važnost procjene tko razvija AI tehnologiju i njihove motivacije iza toga. Istaknuo je da razvoj umjetne inteligencije za profit, što je nazvao poučavanjem pohlepe, ili za obranu, što je nazvao poučavanjem paranoje, može dovesti do različitih posljedica.

Prema Cameronu, naoružavanje umjetne inteligencije predstavlja najveću opasnost, potencijalno dovodeći do utrke u naoružanju umjetne inteligencije, koja bi mogla eskalirati izvan ljudske kontrole.

AI unosi nered i u filmsku industriju

Upotreba umjetne inteligencije i potreba za regulacijom također su postale točke prijepora tijekom štrajkova pisaca i glumaca koji su u tijeku u Sjedinjenim Državama. Sindikat SAG-AFTRA, koji predstavlja oko 160.000 glumaca i medijskih profesionalaca, pridružio se protestnim redovima s više od 11.000 članova Udruženja američkih pisaca koji su u štrajku od početka svibnja.

Sindikati tvrde da glumci trebaju zaštitu od toga da njihove slike i umjetnost iskorištava AI tehnologija bez njihovog pristanka, dok se pisci bune protiv mogućnosti da ih studiji zamijene AI-jem za pisanje scenarija.

Ako se sada ne uspravimo, svi ćemo biti u nevolji... u opasnosti da nas zamijene strojevi, naglasila je Fran Drescher, predsjednica SAG-AFTRA-e.

Robot ubojica, ilustracija Profesorica s Oxforda ne vjeruje u "apokaliptični scenarij" s umjetnom inteligencijom: "To je predstava za javnost"

Poruka za kraj

Kao odgovor na raspravu oko scenarija generiranih umjetnom inteligencijom, Cameron je izrazio svoj skepticizam o tome da umjetna inteligencija može stvoriti emocionalno dojmljive priče. Cameron tvrdi da bestjelesni um koji povrati informacije iz drugih umova bez istinskih iskustava vjerojatno neće uspjeti pokrenuti publiku. Iako ne bi bio zainteresiran da umjetna inteligencija piše njegove scenarije, Cameron je priznao da će vrijeme pokazati pravi utjecaj umjetne inteligencije na industriju zabave.

Pričekajmo 20 godina i ako umjetna inteligencija osvoji Oscara za najbolji scenarij, mislim da ih moramo shvatiti ozbiljno, rekao je na kraju Cameron.

Izvor: CTV News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti