Dansko cjepivo protiv velikih boginja, odsad će se koristiti i za majmunske boginje

Majmunske boginje karakteriziraju rane na koži koje se mogu pojaviti na genitalijama ili na ustima. Bolest prate groznica, bolno grlo te bolovi u limfnim čvorovima te osip koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Hina | 25.07.2022. / 11:10

Cjepivo protiv majmunskih boginja, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Danska biotehnološka kompanija Bavarian Nordic (BN) u ponedjeljak je priopćila da je Europska komisija dozvolila da se njihovo cjepivo Imvanex stavi u prodaju u cilju zaštite protiv majmunskih boginja, kao što je to prošli tjedan preporučila Europska agencija za lijekove (EMA).

Dan ranije je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala ozbiljno upozorenje proglasivši brzo širenje majmunskih boginja izvanrednom globalnom zdravstvenom situacijom.

Cijepljenje, ilustracija - 3 EMA odobrila cjepivo protiv velikih boginja i za korištenje protiv majmunskih boginja

Dostupnost bilo kojeg odobrenog cjepiva može znakovito ojačati pripravnost država u borbi protiv bolesti koje se pojavljuju, ali samo putem investiranja i strukturnog planiranja biološke spremnosti, kazao je izvršni direktor BN-a Paul Chaplin.

Cjepivo BN-a je cjepivo protiv velikih boginja koje je je Europska agencija za lijekove (EMA) u petak odobrila i kao cjepivo za primjenu u prevenciji majmunskih boginja, nakon što su to već ranije učinili SAD i Kanada.

Danska tvrtka je već ranije nekoliko zemalja EU-a opskrbila tim, tada još neodobrenim cjepivom, odmah nakon izbijanja majmunskih boginja.

Osim u EU, odobrenje za Imvanex vrijedi i za Island, Lihtejštajn i Norvešku.

U posljednja tri mjeseca cijena dionica tvrtke Bavarian Nordic porasla je za 122 posto, upravo zbog velike potražnje za cjepivom protiv majmunskih boginja.

WHO je u subotu istaknuo da se trenutačno radi o epidemiji koja je proširena uglavnom među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, posebno onima sklonim većem broju seksualnih partnera.

To znači, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, da je riječ o epidemiji koja se može zaustaviti primjenom "prave strategije u određenim skupinama".

Majmuske boginje, ilustracija Majmunskim boginjama moguće se zaraziti i putem kontaminiranih površina, ali pod određenim uvjetima

Majmunske boginje karakteriziraju rane na koži koje se mogu pojaviti na genitalijama ili na ustima. Bolest prate groznica, bolno grlo te bolovi u limfnim čvorovima te osip koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Bolest obično prođe same od sebe, ali može biti jako bolna.

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja.

Cjepivo Imvanex je do danas bilo odobreno u Europskoj uniji za prevenciju zaraze velikim boginjama u odraslih osoba. Sadrži živi modificirani oblik virusa zvan “vakcinija Ankara”, koji je povezan s virusom velikih boginja.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) u lipnju je započelo ocjenu podataka za proširenje indikacije cjepiva Imvanex za njegovu primjenu u zaštiti od majmunskih boginja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti