Uoči međunarodnog tehnološkog sajma CES 2022, koji će se održati 5. do 8. siječnja 2022. godine u Las Vegasu, Dell je predstavio nekoliko svojih zanimljivih konceptualnih tehnoloških rješenja.

Prvi koncept u najavi, Luna, osobno je računalo koje se može pohvaliti s 50 posto manjim utjecajem na okoliš. Razvijen u suradnji s Intelom, Luna predstavlja revolucionarni način dizajna osobnog računala s komponentama koje su dostupnije i zamjenjive te se ponovno mogu iskoristiti za proizvodnju. 
Prema konceptu Luna, matične ploče koje su energetski najzahtjevnije komponente za proizvodnju, trebale bi se smanjiti u svojoj veličini za 75 posto (sada manje od 5,580 mm2), a ujedno bi se trebao smanjiti i njihov broj dijelova za 20 posto. Osim toga, razvijen je i novi raspored unutrašnjih komponenti: matična ploča nalazi se na vrhu kako bi imala bolji doticaj s hladnijim zrakom izvan računala, a baza za punjenje baterije je odvojena od ostatka komponenti kako bi se postigla bolja pasivna distribucija topline, što bi trebalo rezultirati  manjom baterijom, ali koja će i dalje ostati jednako energetski učinkovita za dnevni rad. Isto tako, aluminijski okvir koji je proizveden pomoću hidroenergije i žigosane aluminijske konstrukcije zahtjeva manju potrošnju energije u proizvodnji s minimalnom razinom otpada. Iako možda ne zvuči toliko bitno, ali koncept Luna ima 10 puta manje vijaka, što će ubrzati proces rastavljanja i sastavljanja računala u slučaju popravaka za jedan i pol sat. Oslonac za dlan namjerno je dizajniran za lagan popravak i ponovnu upotrebu, a slične inovacije doživjet će i tipkovnica koja se lakše odvaja od komponenti za jednostavnije recikliranje. Napredna baterija dubokog ciklusa osigurava punjenje koje će izdržati višegodišnje korištenje, a tu je i nova sklopna ploča napravljena na biološkoj bazi (PCB). Pojedini materijali mogu se otopiti u vodi, što će itekako pomoći prilikom procesa odvajanja dijelova za kasniju ponovnu upotrebu.

Dellov koncept Luna (Foto: Dell)

Osim Lune, najavljeni su i koncepti Flow, Pari i Stanza, koji bi trebali olakšati obavljanje svakodnevnih zadataka i posla pomoću inovacija kao što su bežična tehnologija i detekcija blizine korisnika, kamere i 11 inčnih pametnih zaslona.

Koncept Flow bi trebao olakšati tranziciju i omogućiti maksimalnu produktivnost kako korisnik mijenja svoje lokacije rada tijekom dana. Koncept spaja uređaje, bežičnu tehnologiju, inteligentne softverske aplikacije te Wi-Fi 6E docking tehnologiju u jedinstveno korisničko iskustvo. Primjerice, koncept bi omogućio korisnicima da kada se probude, njihovo prijenosno računalo automatski se povezuje s zaslonima, mišem, tipkovnicom te mrežom prije nego je uopće sjeo za radni stol te učitava točku rada na kojoj je korisnik stao prethodni dan. Koncept bi omogućio i bežično punjenje, a kada se korisnik mora premjestiti iz ureda, sustav detekcije blizine automatski prekida vezu sa svim navedenim bez potrebe da to korisnik učini sam.

Dellov koncept Flow (Foto: dell)

Kako smo svi osjetili tijekom posljednje dvije godine, virtualni sastanci su postali svakodnevica, a upravo zbog toga osmišljen je koncept Pari - bežična kamera od samo 30g težine koja se zahvaljujući magnetu može postaviti bilo gdje na računalu ili radnom stolu kako bi korisnik imao direktan kontakt očima s virtualnim pozivateljima. Bez obzira na svoju malu veličinu, kamera omogućava kvalitetu streaminga videozapisa od 1080p putem Wi-FI mreže, a na njoj se nalaze indikator baterije, indikator ravnine za savršeno pozicioniranje te integrirano USB-C postolje za bežično punjenje. Zbog svoje veličine i bežične komponente, kamera se lako može prenositi s jednog radnog mjesta na drugi ili koristiti u hodu.

Dellov koncept Pari (Foto: Dell)

Posljednji koncept kojeg je Dell najavio za CES 2022 je koncept Stanza – lagani prijenosni 11-inčni zaslonski uređaj bez utora specifično dizajniran za lakše vođenje bilješki. Ovaj uređaj namjerno nema ugrađenu kameru ili zvučnike kako bi se korisnik više koncentrirao na pisanje, a zahvaljujući inteligentnim mogućnostima osjećaj korištenja uređaja može se usporediti s papirom i olovkom. Koncept Stanza donosi i softver za lako pretraživanje, vraćanje i dijeljenje materijala, tako da korisnik ne mora fotografirati svoje bilješke kako bi ga proslijedio kolegama kao inače.

Dellov koncept Stanza (Foto: Dell)

Dizajn naših tehnologija oduvijek je imao veliku ulogu u smanjenju utjecaja na okoliš. Zato uvijek moramo tražiti načine da otvaramo nova vrata prema cilju održivosti. Prošle godine predstavili smo svoju viziju kojom želimo ubrzati cirkularni dizajn tehnologije, a sada s vama dijelimo prvi prototip tog truda: koncept Luna. S druge strane, tehnologija igra sve važniju ulogu u svakodnevici, zbog čega tim naše tvrtke obožava raditi na rješenjima koja će pomoći ostvariti kvalitetniju međusobnu komunikaciju, suradnju i lokacijsku ravnopravnost. Zato smo jako uzbuđeni s vama podijeliti tri nova koncepta na tom području: Flow, Pari i Stanza, izjavio je Glen Robson, CTO Client Solutions Group, Dell Technologies.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju