Dell najavio tehnološke koncepte zanimljivih imena - Luna, Flow, Pari i Stanza

Novi koncepti usmjereni su na nove načine rada, korištenja tehnologije, ali i razmišljanja korisnika.

Martina Čizmić | 17.12.2021. / 16:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uoči međunarodnog tehnološkog sajma CES 2022, koji će se održati 5. do 8. siječnja 2022. godine u Las Vegasu, Dell je predstavio nekoliko svojih zanimljivih konceptualnih tehnoloških rješenja.

Prvi koncept u najavi, Luna, osobno je računalo koje se može pohvaliti s 50 posto manjim utjecajem na okoliš. Razvijen u suradnji s Intelom, Luna predstavlja revolucionarni način dizajna osobnog računala s komponentama koje su dostupnije i zamjenjive te se ponovno mogu iskoristiti za proizvodnju. 
Prema konceptu Luna, matične ploče koje su energetski najzahtjevnije komponente za proizvodnju, trebale bi se smanjiti u svojoj veličini za 75 posto (sada manje od 5,580 mm2), a ujedno bi se trebao smanjiti i njihov broj dijelova za 20 posto. Osim toga, razvijen je i novi raspored unutrašnjih komponenti: matična ploča nalazi se na vrhu kako bi imala bolji doticaj s hladnijim zrakom izvan računala, a baza za punjenje baterije je odvojena od ostatka komponenti kako bi se postigla bolja pasivna distribucija topline, što bi trebalo rezultirati  manjom baterijom, ali koja će i dalje ostati jednako energetski učinkovita za dnevni rad. Isto tako, aluminijski okvir koji je proizveden pomoću hidroenergije i žigosane aluminijske konstrukcije zahtjeva manju potrošnju energije u proizvodnji s minimalnom razinom otpada. Iako možda ne zvuči toliko bitno, ali koncept Luna ima 10 puta manje vijaka, što će ubrzati proces rastavljanja i sastavljanja računala u slučaju popravaka za jedan i pol sat. Oslonac za dlan namjerno je dizajniran za lagan popravak i ponovnu upotrebu, a slične inovacije doživjet će i tipkovnica koja se lakše odvaja od komponenti za jednostavnije recikliranje. Napredna baterija dubokog ciklusa osigurava punjenje koje će izdržati višegodišnje korištenje, a tu je i nova sklopna ploča napravljena na biološkoj bazi (PCB). Pojedini materijali mogu se otopiti u vodi, što će itekako pomoći prilikom procesa odvajanja dijelova za kasniju ponovnu upotrebu.

Osim Lune, najavljeni su i koncepti Flow, Pari i Stanza, koji bi trebali olakšati obavljanje svakodnevnih zadataka i posla pomoću inovacija kao što su bežična tehnologija i detekcija blizine korisnika, kamere i 11 inčnih pametnih zaslona.

Koncept Flow bi trebao olakšati tranziciju i omogućiti maksimalnu produktivnost kako korisnik mijenja svoje lokacije rada tijekom dana. Koncept spaja uređaje, bežičnu tehnologiju, inteligentne softverske aplikacije te Wi-Fi 6E docking tehnologiju u jedinstveno korisničko iskustvo. Primjerice, koncept bi omogućio korisnicima da kada se probude, njihovo prijenosno računalo automatski se povezuje s zaslonima, mišem, tipkovnicom te mrežom prije nego je uopće sjeo za radni stol te učitava točku rada na kojoj je korisnik stao prethodni dan. Koncept bi omogućio i bežično punjenje, a kada se korisnik mora premjestiti iz ureda, sustav detekcije blizine automatski prekida vezu sa svim navedenim bez potrebe da to korisnik učini sam.

Kako smo svi osjetili tijekom posljednje dvije godine, virtualni sastanci su postali svakodnevica, a upravo zbog toga osmišljen je koncept Pari - bežična kamera od samo 30g težine koja se zahvaljujući magnetu može postaviti bilo gdje na računalu ili radnom stolu kako bi korisnik imao direktan kontakt očima s virtualnim pozivateljima. Bez obzira na svoju malu veličinu, kamera omogućava kvalitetu streaminga videozapisa od 1080p putem Wi-FI mreže, a na njoj se nalaze indikator baterije, indikator ravnine za savršeno pozicioniranje te integrirano USB-C postolje za bežično punjenje. Zbog svoje veličine i bežične komponente, kamera se lako može prenositi s jednog radnog mjesta na drugi ili koristiti u hodu.

Posljednji koncept kojeg je Dell najavio za CES 2022 je koncept Stanza – lagani prijenosni 11-inčni zaslonski uređaj bez utora specifično dizajniran za lakše vođenje bilješki. Ovaj uređaj namjerno nema ugrađenu kameru ili zvučnike kako bi se korisnik više koncentrirao na pisanje, a zahvaljujući inteligentnim mogućnostima osjećaj korištenja uređaja može se usporediti s papirom i olovkom. Koncept Stanza donosi i softver za lako pretraživanje, vraćanje i dijeljenje materijala, tako da korisnik ne mora fotografirati svoje bilješke kako bi ga proslijedio kolegama kao inače.

Dizajn naših tehnologija oduvijek je imao veliku ulogu u smanjenju utjecaja na okoliš. Zato uvijek moramo tražiti načine da otvaramo nova vrata prema cilju održivosti. Prošle godine predstavili smo svoju viziju kojom želimo ubrzati cirkularni dizajn tehnologije, a sada s vama dijelimo prvi prototip tog truda: koncept Luna. S druge strane, tehnologija igra sve važniju ulogu u svakodnevici, zbog čega tim naše tvrtke obožava raditi na rješenjima koja će pomoći ostvariti kvalitetniju međusobnu komunikaciju, suradnju i lokacijsku ravnopravnost. Zato smo jako uzbuđeni s vama podijeliti tri nova koncepta na tom području: Flow, Pari i Stanza, izjavio je Glen Robson, CTO Client Solutions Group, Dell Technologies.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti