Znanstvenici objavili da delta-varijanta izaziva nešto drugačije simptome korone: Doznajte na što trebate obratiti pozornost čak i ako ste cijepljeni

Tijekom istraživanja jedan od glavnih simptoma u ranijim fazama pandemije, nedostatak daha, bio je veoma rijedak simptom.

Martina Čizmić | 08.08.2021. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Delta-varijanta koronavirusa možda najbolje pokazuje koliko virus može mutirati i zašto je cijepljenje jedan od najboljih načina da se zaštitimo od ozbiljnih oblika bolesti COVID-19 i dodatnih komplikacija. No, to ne znači da osobe koje su cijepljene ne mogu biti prenositelji bolesti ili oboljeti od blažeg oblika.

Ono što su znanstvenici i liječnici primijetili jest da delta-varijanta koronavirusa izaziva nešto drugačije simptome, kako kod necijepljenih, tako i kod cijepljenih pacijenata. Studija koja je provedena na milijun ljudi u Velikoj Britaniji pokazala je kako svi moraju obratiti pozornost na nešto drugačije simptome no što smo navikli u ranijoj fazi pandemije.

Pet najčešćih COVID-19 simptoma kod:

Potpuno cijepljene osobe
- glavobolja
- gubitak mirisa, kihanje i curenje nosa
- bolovi u grlu

Djelomično cijepljene osobe
- glavobolja
- kihanje i curenje nosa
- bolovi u grlu
- uporan kašalj

Necijepljene osobe
- glavobolja
- vrućica
- curenje nosa
- bolovi u grlu
- uporan kašalj

Treba istaknuti kako su tijekom studije osobe koje su cijepljene češće prijavljivale gubitak osjeta mirisa, dok su necijepljeni češće prijavljivali vrućicu.

Zanimljivo, tijekom istraživanja jedan od glavnih simptoma u ranijim fazama pandemije, nedostatak daha, bio je veoma rijedak simptom. Znanstvenici smatraju da je glavni razlog za to u činjenici da su delta-varijantom češće zaražene osobe mlađe od 50, koja inače nemaju tolikih problema s disanjem.

Tijekom studije znanstvenici su utvrdili da su glavne razlike među oboljelim osobama koje su bile cijepljene i one koje nisu, u duljini i ozbiljnosti same bolesti. Cijepljene osobe imale su manje simptoma i oni su bili manje izraženi nego kod necijepljenih osoba.

S obzirom na to da delta-varijanta koronavirusa izaziva ozbiljnije oblike bolesti COVID-19, ali i ostavlja ozbiljnije posljedice, znanstvenici ističu kako je cijepljenje ključno u borbi s bolesti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti