Digitalizacija bankarskih usluga: Identyum u potpunosti digitalizirao potpisivanje ugovorne dokumentacije

Proces potpisivanja kreditne dokumentacije sada je u potpunosti digitaliziran korištenjem elektroničkih potpisa, bez potrebe vlastoručnog potpisivanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.02.2021. / 12:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon prošlogodišnjeg sklapanja ugovora o pružanju usluga certificiranja i autentikacije krajnjih korisnika za korištenje servisa udaljenog elektroničkog potpisivanja između Identyuma i Fine, finalni digitalni proizvod dostupan je hrvatskim građanima, a svoju primjenu doživio je upravo u bankarstvu.

Trenutno korisnici Ferratum zajmova prilikom apliciranja za zajam prolaze proces identifikacije i autentikacije kroz Identyum web platformu na kojoj izrađuju svoje digitalne identitete. Sada je digitaliziran i finalni korak, a to je potpisivanje ugovorne dokumentacije. Uz napredni elektronički potpis Fine kroz Identyum web platformu, korisnici zajmova kreditnu dokumentaciju potpisuju u bilo koje doba i s bilo koje lokacije. Naveden proces je u potpunosti digitaliziran korištenjem elektroničkih potpisa, bez potrebe vlastoručnog potpisivanja.

Naime, Identyum kao registracijsko tijelo Fine, preko svoje platforme aktivno provodi identifikaciju korisnika u svrhu izdavanja digitalnih certifikata za e-potpis u oblaku te zaprima digitalne dokumente korisnika za potpisivanje. Identyum prosljeđuje te zahtjeve Fini i „govori“ joj da izda korisniku digitalni certifikat, odnosno da izvrši izradu korisnikovog naprednog elektroničkog potpisa. Identyum tako osigurava da korisnici mogu koristiti Finine digitalne certifikate u oblaku i izraditi elektronički potpis na vrlo jednostavan i fluidan način, bez potrebe za fizičkim smart-karticama ili USB stickovima, samo koristeći prijenosno računalo ili pametni telefon.

Robert Ilijaš, direktor Identyuma, komentira: Provođenje postupka registracije i identifikacije fizičkih osoba i poslovnih subjekata, čuvanje i zaštita prikupljenih podataka te prosljeđivanje cjelovitih, točnih i provjerenih podataka o korisnicima je naš core business, a isto to je i naša obveza i odgovornost kao Finino registracijsko tijelo.

Poslovna vizija Identyuma, kao poslužitelja digitalnog identiteta, jest da korisnici mogu pohraniti svoje osobne podatke koje kontroliraju samo oni te im nitko, pa čak ni Identyum, ne može pristupiti i neovlašteno se koristiti njima. Osobne podatke korisnici Identyuma mogu koristiti za potvrdu identiteta, provjeru autentičnosti ili autorizaciju s bilo kojim stranicama i aplikacijama.

Andreja Kajtaz, direktorica Sektora komercijalnih digitalnih rješenja Fine, dodaje: Posredstvom navedene platforme, korisnicima se izdaju digitalni certifikati Fine za e-potpis u oblaku koji nedvojbeno garantiraju autentičnost i identitet korisnika u sustavu te omogućuju primjenu elektroničkog potpisa tamo gdje se isti zahtjeva. Ovo je jedna u nizu poslovnih suradnji Fine i drugih zainteresiranih strana, od kojih su banke prve prepoznale potencijal ovakve poslovne suradnje u svojim on-line procesima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti