Digitalna revolucija: Od katodne cijevi do tankih i zakrivljenih TV-a

Dok smo prije za promjenu programa morali ustati s kauča, danas jednim klikom na daljinskom upravljaču možemo unajmiti posljednji hollywoodski blockbuster i gledati ga u ultra visokoj rezoluciji na velikom, tankom i zakrivljenom TV-u

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.07.2015. / 16:22

Digitalna revolucija: Od katodne cijevi do tankih i zakrivljenih TV-a
Zahvaljujući tehnologiji uvelike se promijenio način na koji živimo, komuniciramo i pratimo vijesti, a danas ne možemo niti zamisliti život bez nekih uređaja koji su prije 20-30 godina bili rezervirani samo za one bogate (poput mobilnih telefona) ili nisu uopće nisu postojali (poput tableta). Usprkos svim ovim promjenama i novim uređajima koje danas koristimo i bez kojih ne možemo, za većinu ljudi nezamjenjivi uređaj i 'centralni dio dnevne sobe', bio je i ostao – televizor. Naravno, s napretkom tehnologije i ovo je tržište doživjelo velike promjene te se TV uređaji iz prošlosti, kao i količina sadržaja i način njegove distribucije, ne mogu niti usporediti s današnjim uređajima. Iako nekima 'dobri stari' televizori s katodnom cijevi možda i izazivaju osjećaje nostalgije, mladima koji odrastaju uz plazma i LCD televizore velikih dijagonala oni izgledaju prilično smiješno. 
 
Od katodne cijevi do tankih i zakrivljenih TV-a ultra visoke rezolucije
 
Sjećanja na takve televizore uglavnom su vezana uz njihovu masivnost i samo nekoliko programa koji su tada bili dostupni i na koje su svi, prije popularizacije videorekordera, video klubova i satelitskih antena, bili 'osuđeni'. Također, ono što nam se danas čini gotovo nemogućim jest da stariji modeli takvih TV-a s katodnom cijevi nisu imali daljinski upravljač te, kad god smo htjeli promijeniti program, morali smo ustati s kauča i na televizoru pritisnuti tipku za određeni program. Tada nije postojalo niti automatsko traženje programa na koje smo danas navikli, već su se programi tražili okretanjem posebne tipke kako bi se postigla što kvalitetnija slika koja se, naravno, ne može niti usporediti s kvalitetom današnje digitalne TV. S vremenom se situacija počela mijenjati – 'dobili' smo daljinske upravljače i automatsko traženje programa, a revolucionarni korak naprijed na ovom tržištu napravile su kompanije predstavljanjem plazma i LCD TV-a koji su, kao i većina novih tehnologija, na početku bili preskupi za masovno tržište. S vremenom su i ovi modeli TV-a postali cjenovno pristupačni većini korisnika te su katodnu cijev poslali u zasluženu mirovinu, dok je tehnologija nezaustavljivo napredovala i donijela nam televizore s opcijama o kakvima smo prije mogli samo sanjati. Osim što su moderni televizori iznimno tanki, danas po (relativno) pristupačnim cijenama donose i opcije poput 3D tehnologije, glasovnog upravljanja te se na njima mogu pregledavati internetske stranice i aplikacije poput YouTubea i Facebooka, odnosno razgovarati s prijateljima i rodbinom putem Skypea. Posljednja generacija televizora dolazi sa zakrivljenim ekranima i ultra visokom (UHD) rezolucijom te je najčešće riječ o modelima s ekranima velike dijagonale (50 inča i većima), a iako je njihova cijena trenutno za mnoge prevelika, za pretpostaviti je da će za nekoliko godina i ovi modeli posto cjenovno pristupačniji većem broju ljudi.
 
Revolucija sadržaja
 
Osim u pitanju hardvera, odnosno samih televizora, potpuno se promijenio i način na koji je korisnicima dostupan sadržaj te, dok smo u prošlosti imali problema s odabirom programa jer nam je bilo dostupno samo nekoliko kanala, danas se teško odlučiti između stotine dostupnih kanala s raznolikim sadržajem. Ljubiteljima dokumentaraca dostupni su brojni kanali na kojima mogu sve saznati o povijesti, prirodi, životinjama, građevinama i slično, 'ovisnicima' o sportu na raspolaganju su najjače nogometne i košarkaške lige svijeta, borilački sportovi, auto utrke i brojni drugi popularni i manje popularni sportovi, dostupni su nam neki od najpoznatijih svjetskih kanala s vijestima, regionalni programi, sadržaj za odrasle itd. Pored same količine programa i kvalitete sadržaja, digitalna revolucija donijela nam je i brojne servise nove generacije koji su također u potpunosti promijenili način na koji uživamo u TV sadržaju poput snimalice, digitalne videoteke i TV-a za van. Sve su ove usluge dio VIP TV-a zahvaljujući kojem korisnici više nikada neće propustiti neki dokumentarac, film ili sportski susret koji ih zanima – ako zakasne na film ili utakmicu, zahvaljujući opciji 'Pogledajte otpočetka', mogu ih pogledati od prve minute ili jednostavno snimiti i pogledati naknadno, odnosno ako vas netko prekine u gledanju, sadržaj možete pauzirati i poslije nastaviti s gledanjem. No, ako nešto baš nikako ne želite propustiti i želite pogledati uživo, tu je uvijek i opcija TV za Van koja omogućuje uživanje u TV sadržaju na ekranima mobilnih telefona, tableta ili (prijenosnih) računala tako da u ove tople i sunčane dane možete na plaži uživati u moru, koktelu i zalasku sunca i na telefonu uživo pratiti utakmicu omiljenog kluba ili filmove i serije.
 
Što donosi budućnost?
 
Poslovica kaže kako se lako naviknuti na dobre stvari, dok one koje pripadaju prošlosti lako zaboravljamo – tako smo brzo zaboravili kako smo prije za svaku promjenu kanala morali ustati s kauča i vrtjeti tipke na TV-u kako bi promijenili program i namjestili sliku da bude koliko-toliko pristojne kvalitete i da smo na raspolaganju imali samo nekoliko kanala. Stvari su se polako mijenjale i današnji televizori, kvaliteta slike i količina programa predstavljaju revoluciju u odnosu na te dane i s nestrpljenjem iščekujemo nova čuda koja će nam u budućnosti tehnološke i TV kompanije pa možda za dvadesetak godina možda više niti neće postojati klasični televizori kakve danas koristimo, već ćemo svi nositi naočale za virtualnu stvarnost i na taj način uživati u sadržaju. 
 
Foto: AFP
Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti