Digitalni dosjei i prikupljanje podataka sa društvenih mreža

Koliko ste svjesni tragova koje ostavljate na Internetu, a ujedno i na društvenim mrežama? Trenutno živimo u svijetu gdje postoje opsežni dosjei o svakome od nas.

Zimo Zimo Damjan Tomšić | 10.05.2011. / 19:00

Digitalni dosjei i prikupljanje podataka sa društvenih mreža

Koliko ste svjesni tragova koje ostavljate na internetu, a ujedno i na društvenim mrežama? Trenutno živimo u svijetu gdje postoje opsežni dosjei o svakome od nas.

Ovi dosjei su u digitalnom formatu pohranjeni u ogromnim računalnim bazama podataka čiji su domaćini vladine agencije ili tvrtke u privatnom sektoru.

Problemi uzrokovani ovakvim sakupljanjem podataka su vrlo veliki.

Razne implikacije sa privatnošću mogu se proširiti izvan svojeg sadašnjeg utjecaja.

Studenti i učenici koji trenutno nisu zabrinuti za vidljivost svojih osobnih informacija, vrlo lako mogu postati zabrinuti kasnije, kada će dobiti osjetljive i delikatne poslove nekoliko godina od danas – kada se podaci još sada mogu izvući iz njihovih profila. Ovo je vrlo zabrinjavajuće i za Hrvatsku, gdje nam rezultati istraživanja portala MojPosao pokazuju da svaki drugi poslodavac pomno proučava ono što njegovi zaposlenici objavljuju na internetu, a prema profilima na društvenim mrežama, nerijetko donose i odluku o zapošljavanju.

Profili na društvenim mrežama mogu se skinuti i tijekom vremena postupno pohranjivati od strane trećih osoba, stvarajući tako digitalne dosjee osobnih podataka. Informacije koje su objavljene na društvenim mrežama mogu se koristiti za različite svrhe i u kontekstima različitim od onih koje je zamislio vlasnik profila.

Zbog znatno umanjenih troškova današnjih diskova za pohranu podataka i brzim preuzimanjem podataka s Interneta, moguće je redovito uzimati snimke cijele mreže i pohraniti profile njezinih članova na neodređeno vrijeme. S druge strane, potpuno brisanje podataka, kada oni više nisu potrebni, skup je i tehnički izazovan posao.

Informacije sadržane u pojedinim društvenim profilima mogu se lako sakupiti kako bi se pratile i istaknule promjene [npr. popis poslova kroz određeno vrijeme]. To bi se moglo raditi otvoreno ili prikriveno pomoću unutarnjih zaposlenika ili vanjskih aplikacija koje mogu pristupiti informacijama u profilu [npr. kroz značajke pretraživanja].

Česta ranjivost društvenih mreža je da se puno osobnih i privatnih informacija, koje su izravno dostupne pomoću pregledavanja profila, može vidjeti putem pretraživanja [npr. ime osobe i slika profila su dostupni preko pretraživanja na MySpaceu, Facebooku i drugim socijalnim mrežama, osim ako nisu promijenjene standardne postavke privatnosti].

Ovu ranjivost iskoristio je Ron Bowles i napravio torrent sa privatnim podacima [ime i prezime korisnika] od čak 100 milijuna ljudi, odnosno 1/5 korisnika Facebooka i omogućio je njegovo javno preuzimanje. Najbolje u svemu tome je da to nije ilegalno, tj. ovi korisnici imaju prema preporučenim Facebook postavkama ove podatke označene kao javno dostupne svima.

Izvan konteksta društvene mreže, informacije mogu postati neugodne ili čak štetne, što nam pokazuju svjedočenja ljudi kojima je izmaknula mogućnosti zapošljavanja jer su poslodavci pregledavali njihove profile na društvenim mrežama.

Dok se profili mogu mijenjati ili čak izbrisati, pohranjivanje na nekom drugom mjestu se ne može spriječiti - osobni podaci su na taj način spremljeni čak i kada sama informacija možda više neće biti točna ili bitna. Zlonamjerna osoba može kopirati informacije iz našeg profila na društvenoj mreži i zadržati ih za negativnu upotrebu, npr. ucjenjivanje ili sramoćenje vlasnika profila.

Zimo ekipa vam savjetuje da pogledate kakve su vaše postavke privatnosti na društvenim mrežama te da dobro razmislite što, kako i zašto objavljujete na društvenim mrežama i internetu. U nastavku pogledajte zanimljiv video prilog u kojem možete pogledati kako nastaju digitalni dosjei od našeg rođenja pa sve do dana kada ćemo umrijeti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti