Digitalni euro trebao bi omogućiti anonimno plaćanja i transakcije bez pristupa internetu

Anonimno poput gotovine, plaćanje karticama ili mobitelom, čak i bez pristupa internetu, besplatno i svima dostupno – tako je zamišljen digitalni euro. Projekt je u izradi, a cilj je stvoriti digitalni oblik javnog novca. Priču o njemu napravila je reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

Zimo Zimo | 21.03.2024. / 06:29

Galerija

Digitalni euro, javni novac u digitalnom obliku, elektroničko je sredstvo plaćanja, a građani bi ga, kao i gotovinu, mogli koristiti gdje god plaćaju eurom.

Siguran garantiran način plaćanja s digitalnim eurom svuda u Europi koji će biti besplatan za njih. Svatko tko prihvaća bilo koji digitalni oblik plaćanja morat će prihvaćati i digitalni euro, objasnio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

MS Energy Vortex Novih 5 razloga zbog kojih biste se ove godine možda mogli odlučiti za moderan gradski prijevoz

Sa svog računa u banci moći ćemo napuniti elektronički novčanik i zatim plaćati koristeći posebnu karticu ili mobitel. Digitalni euro donosi i anonimne transakcije.

To znači da ćete vi moći izvaditi mobitel, prisloniti na drugi mobitel i izvršiti transakciju kad niste priključeni na internet tako da neće ići informacije preko interneta. To znači da nitko neće znati tko je s kim obavio neku transakciju, rekao je Vujčić.

Hoće li se time bankama oduzeti dio kolača?

Mi predviđamo da će doći do određene razine odljeva depozita u digitalni euro. Međutim, pitanje je koliko, napomenuo je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

Palac gore Zaboravljena opcija s Facebooka predstavljena još 2004. ponovno je popularna

Otvorenih pitanja ima još.

Kako će se anonimnost digitalnog eura zbilja u praksi provesti? Čuli smo da će pri otvaranju novčanika za digitalni euro svaka osoba biti identificirana. Je li u takvom ekosustavu zbilja moguća prava anonimnost?, upitao je Nikola Škorić, suorganizator konferencije Money Motion.

Iako je ideja da digitalni euro bude u nekoj mjeri zamjena za gotovinu, ona će u svom obliku i dalje postojati. Neće zamijeniti gotovinu ni ostala trenutačna sredstva plaćanja. Bit će dodatni izbor koji ljudi mogu koristiti ako žele i ne moraju ako ne žele.

Svoje digitalne valute već su lansirale Nigerija, Jamajka i Bahami, a u brojnim se zemljama na tome radi. Kod nas je projekt u izradi, a prve primjene mogli bismo očekivati za četiri godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti