Znate li što su digitalni nomadi? Jedan od njih napustio je Ameriku i došao u - Hrvatsku: "Ovdje živim s 47 dolara dnevno..."

35-godišnji Steve Tsentserensky je videoproducent, fotograf i pisac. Trenutno živi u Hrvatskoj putem boravišne dozvole za digitalne nomade. Opisao je svoju svakodnevicu, a prema napisanom - Hrvatska bi mogla postati željena destinacija njegovih kolega.

M.V. | 02.10.2021. / 22:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nego se pojavio COVID u ožujku prošle godine, zarađivao sam pristojnih 4000 (25.872 kn, op.a.) američkih dolara kao videoproducent. Kako se pandemija pojačavala, zarada mi se vrlo brzo smanjila na 700 dolara (4527 kn, op.a.), počinje svoju priču Tsentserensky.

Zbog sve veće neizvjesnosti oko budućnosti, zatekao sam se kako spavam na kauču u kući moje sestre u New Jerseyju. Osjećao sam se loše, nedostajala su mi putovanja i posao, dodaje.

Za CNBC piše da je doznao kako će Hrvatska ponuditi jednogodišnje dozvole boravka digitalnim nomadima (onima koji izvan EU-a rade na daljinu) i to u siječnju 2021. godine. Tsentserensky navodi da je već bio u Hrvatskoj i ostao zadivljen viđenim te se odmah odlučio prijaviti.

Radio sam puno pripremnih poslova od travnja do prosinca prošle godine prije nego sam dobio odobrenje i dozvolu. Naknada za obradu prijave iznosila je 100 dolara, a da bih ušao u obzir, morao sam imati mjesečni prihod u iznosu od najmanje 2750 dolara, napisao je Tsentserensky i dodao kako je sljedećih mjeseci radio doslovno sve do čega se uspio dokopati kako bi dignuo prihode.

Do prosinca sam ponovno zaradio oko 4000 dolara. Bio sam opsesivni štediša i rijetko sam trošio novac, osim na najbitnije. Sa 76.000 dolara koje sam imao ušteđenih na bankovnom računu, osjećao sam se sigurnim za život u inozemstvu, opisuje.

Morao proći provjeru FBI-ja

Osim podataka o prihodima, morao je pokazati i dokaz o međunarodnom zdravstvenom osiguranju, proći provjeru FBI-ja i navesti adresu na kojoj će odsjesti. Navodi kako u Hrvatskoj troši puno manje nego u Americi.

Trenutno živim u Splitu, drugom po veličini gradu u Hrvatskoj, smještenom na istočnoj obali Jadranskog mora. Pogled je prekrasan, a troškovi života niži u usporedbi s većinom velikih američkih gradova, piše Tsentserensky.

Navodi da, dok prosječna najamnina za jednosoban stan u New Jerseyju iznosi 2779 dolara, on živi u stanu koji je pronašao preko Facebooka za 540 dolara mjesečno, uključujući režije.

Troši tristotinjak kuna na dan

Potrošim prosječno 47 dolara na dan, piše Tsentserensky i dodaje da, osim 540 dolara za režije i najam stana, plaća za zdravstveno osiguranje - 65 dolara, hranu - 608, pretplate - 14, telefon - 12 dolara, a rekreativna putovanja stoje ga 185 dolara mjesečno - ukupno 1424 dolara (cca 9200 kuna op.a.).

Alarm me probudi u 6:30 ujutro, skuham si tursku kavu i doručkujem, obično jaja, povrće, sir i prepečenac. Potom se bacam na svoje projekte. Radnim danima radim oko osam sati. Budući da je većina mojih klijenata u SAD-u, zakazujem pozive prema pacifičkom standardnom vremenu, objašnjava.

Voli burek

Ručak, navodi dalje Tsentserensky, plaća iznosom između 10 i 14 dolara, uključujući napojnicu na jednom od nekoliko mjesta koja su mu dostupna pješke.

Volim odlaske u pekaru na ukusan burek, slano pecivo koje se puni mesom ili sirom i košta dva do tri dolara, navodi.

Večera uz obalu, većinom jela od plodova mora, rižota s crnilom od hobotnice ili lignji u vrijednosti od 18 do 30 dolara, u koje je uključeno piće i napojnica.

Društvena sam osoba, upoznao sam puno ljudi u Splitu, i domaćih i drugih stranaca. Vikendima bih mogao satima provesti u razgovoru s njima uz espresso kavu koja košta oko dva dolara, opisao je Tsentserensky.

Putuje po Hrvatskoj

Priča kako je u apartmanu u blizini Dioklecijanove palače, Rive, šetališta uz more prepunog kafića, barova i restorana. Ističe da su mu putovanja oduvijek bila iznimno bitna u životu.

Otkako sam stigao u Hrvatsku, puno sam putovao kako bih vidio što više ove beskrajno lijepe zemlje. Posjetio sam Zagreb, u njemu sam živio nekoliko mjeseci, potom Rijeku, Zadar i otoke Hvar i Brač. Nedavno sam se vozio autobusom i do Zatona, opisuje Tsentserensky.

Navodi da je tempo života u Hrvatskoj puno drugačiji od onoga u New JerseyJu.

Kad to spojite s pristupačnošću, ljubaznim ljudima, zabavnim aktivnostima i niskom stopom kriminaliteta, nemam se na što požaliti, napisao je Tsentserensky.

Jedan od nedostataka rada u inozemstvu je što sam daleko od obitelji i prijatelja pa se nadam da ću se kad-tad vratiti kući, piše.

Nakon Hrvatske ide dalje

Iako će Hrvatska zauvijek ostati u mojem srcu, nekoliko zemalja, poput Gruzije i Portugala, također nude vize digitalnim nomadima. Kad mi istekne dozvola u Hrvatskoj u ožujku 2022. godine, planiram iskoristiti te mogućnosti i nastaviti nomadski život kolikogod mogu, najavio je.

Sloboda rada s bilo kojeg mjesta i zacrtavanje vlastitog kursa pomalo stvara ovisnost, a spontanost ovakvog života je ono što me veseli, zaključio je Tsentserensky.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti