Dijeta koja oponaša post zapravo pomaže u usporavanju starenja

Nova studija naglašava potencijal dijete koja oponaša post u promicanju smanjenja biološke dobi i poboljšanju općeg blagostanja.

Branimir Vorša | 08.03.2024. / 16:04

Voda (Foto: Getty Images)

Upuštanje u dijetu koja oponaša post može ponuditi niz zdravstvenih prednosti, pokazalo je nedavno istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Južne Kalifornije, Medicinskog fakulteta Yale i AIRC Instituta za molekularnu onkologiju u Italiji.

Spomenuta dijeta uključuje privremeno smanjenje konzumacije hrane kako bi se oponašali učinci gladovanja, odnosno prehranu samo na vodi uz zadržavanje osnovnog unosa hranjivih tvari.

Upale u tijelu, ilustracija Post otkriva iznenađujućeg saveznika protiv upala

U dvije kliničke studije sa 144 sudionika, dijeta koja oponaša post je pokazala značajne prednosti, uključujući smanjenu otpornost na inzulin, smanjenu masnoću jetre i smanjeno starenje imunološkog sustava.

Ova studija po prvi put pokazuje dokaze za smanjenje biološke dobi iz dva različita klinička ispitivanja, popraćena dokazima o pomlađivanju metaboličke i imunološke funkcije, ističe Valter Longo, gerontolog iz USC-a. Navedeno istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Communications.

Žena jede vegansku salatu Veganska prehrana može poboljšati zdravlje srca u samo 8 tjedana

Sudionici koji su bili podvrgnuti ciklusima ove specifične dijete pokazali su srednju biološku dob 2,5 godine mlađu od kontrolnih skupina, što ukazuje na poboljšanu funkciju stanica i opće zdravlje. Zanimljivo je da te dobrobiti nisu bile vezane samo za gubitak težine, što ukazuje na dodatne mehanizme koji zahtijevaju daljnje znanstveno istraživanje.

Ovo je prva studija koja pokazuje da intervencija temeljena na hrani koja ne zahtijeva kronične promjene u prehrani ili drugim stilovima života može učiniti ljude biološki mlađima, na temelju promjena čimbenika rizika za starenje i bolesti, rekao je Longo.

Ranije znanstveno istraživanje nagovijestilo je potencijal dijete koja oponaša post u ublažavanju znakova demencije kod miševa i rješavanju pretilosti.

Mršavljenje Na dijeti se gubi više od sala, a posljedice toga mogu biti vrlo ozbiljne

Ohrabreni navedenim otkrićima, znaanstvenici zagovaraju uključivanje navedene dijete u zdraviji stil života. Longo potiče zdravstvene djelatnike da razmotre preporuku ciklusa takve dijete osobama s povišenim faktorima rizika od bolesti. Međutim, upozoravajući na drastične promjene u prehrani, Longo naglašava važnost savjetovanja sa zdravstvenim radnicima prije prihvaćanja takvih intervencija.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti