Veganska prehrana može poboljšati zdravlje srca u samo 8 tjedana

Istraživanje provedeno na blizancima pokazuje da prehrana bazirana na biljnim namirnicama jača zdravlje, rušeći zablude i potičući uravnoteženu prehranu za sve.

Branimir Vorša | 04.12.2023. / 14:28

Žena jede vegansku salatu
Žena jede vegansku salatu (Foto: Getty Images)

Istražujući učinke veganske prehrane na zdravlje, nedavna studija koja je uključila blizance, otkriva pozitivne rezultate u samo osam tjedana. Studija, koja je uključivala 22 para jednojajčanih blizanaca, podijelila ih je u dvije skupine - jedna se pridržavala biljne prehrane, a druga koja je uključivala umjerenu količinu mesa.

Većina nas bi imala koristi od prelaska na više biljnu prehranu, ističe Christopher Gardner, znanstvenik za prehranu sa Sveučilišta Stanford.

Zdrava prehrana, ilustracija Što je detoksikacija i djeluje li uopće? Nutricionistica daje konkretne odgovore

Tijekom prva četiri tjedna studije, obje su grupe slijedile kontroliranu prehranu, a sljedeća četiri tjedna sudionici su sami upravljali svojim obrocima. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA Network Open.

Što je pokazalo istraživanje?

Ne samo da je ova studija pružila revolucionaran način da se ustvrdi da je veganska prehrana zdravija od konvencionalne prehrane svejeda, već je i rad sa blizancima bio zabavan, kaže Gardner.

Blizanci na biljnoj prehrani pokazali su značajna poboljšanja kardiovaskularnog sustava, snižavajući inzulin natašte za 20 posto i smanjujući kolesterol lipoproteina niske gustoće (LDL-C), koji ključno pridonosi kardiovaskularnim problemima. Dok su obje skupine pokazale poboljšano kardiovaskularno zdravlje, kohorta biljnih proizvoda doživjela je najveće koristi. Razine LDL-C u skupini vegana smanjile su se sa 110,7 na 95,5 mg/dL, premašivši optimalnu razinu manju od 100 mg/DL.

Raznolika prrehrana Ne volite gorku hranu? Razmislite još jednom, jer mogla bi vam itekako pomoći

Istraživanje je potvrdilo manji pad vitamina B12 među sudionicima, ali ga je smatralo beznačajnim s obzirom na kratko trajanje istraživanja. "Prelazak na striktno biljnu hranu može biti rizičan ako se radi na pogrešan način, jer može dovesti do nedostataka", upozorava Gardner. Ipak, studija naglašava potencijalne zdravstvene prednosti uključivanja više namirnica biljnog podrijetla u prehranu.

Nijansiran pristup - najbolji pristup

Unatoč skepticizmu i protivljenju veganstvu, Gardner naglašava važnost prihvaćanja nijansiranog pristupa, izbjegavajući retoriku koja dovodi do podjela. On sugerira da bi promicanje zdravih izbora, umjesto zahtijevanja apsolutnog prijelaza na veganstvo, moglo biti učinkovitije u poticanju pozitivnih promjena u prehrani.

Starenje Pridržavanjem ovih 8 zdravih navika svatko si može usporiti starenje, tvrde znanstvenici

Ono što je važnije od striktno veganstva jest uključivanje više namirnica biljnog podrijetla u vašu prehranu, pojašnjava Gardner.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti