Dilera stigla karma: Na papiru zapisao šifre za pristup bitcoinima vrijednim skoro 54 milijuna eura, a papir završio u – smeću

Diler je kupovao bitcoine još 2011./12 dok je njihova cijena bila niska, a danas vrijednost novca do kojeg se ne može doći iznosi skoro 54 milijuna eura.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.02.2020. / 17:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ulaganje u Bitcoine početkom prošlog desetljeća danas se čini fantastičnom poslovnom odlukom zahvaljujući kojoj su se osobe koje su na vrijeme prepoznale vrijednost i potencijal digitalnih i kriptovaluta obogatile. Jedna od osoba koja je imala takvu viziju bio je i danas 49-godišnjak iz Dublina Clifton Collins. On je za život zarađivao prvo kao zaštitar, a ona je uzgajao pčele te je čak dobio i neke nagrade za med iz svog pčelinjaka.

Slika nije dostupna Je li šef kriptomjenjačnice živ ili je lažirao smrt i pobjegao sa 160 milijuna dolara? Odgovor bismo mogli saznati na bizaran način

No med i nagrade nisu zadovoljili njegove puno veće financijske apetite pa se okrenuo puno profitabilnijem biznisu, ali s krive strane zakona – uzgoju i prodaji kanabisa i marihuane. Novac koji je zaradio prodajom 2011. i 2012. uložio je kriptovalute te je kupio čak 6 tisuća bitcoina. Kada je vrijednost bitcoina višestruko porasla, on je bio u strahu od hakera koji bi mu mogli provaliti u račune i ukrasti novac pa je odlučio raspodijeliti po 500 bitcoina na 12 različitih kriptonovčanika.

Za pristup svakom od tih novčanika potrebni su posebni kodovi i samo se s njima može pristupiti pohranjenim kriptovalutama. Raspodjela imovine svakako je pametan potez, no način na koji je pohranio šifre za pristup tim novčanicima sve je samo ne pametno. Naime, nije ih zapisao u digitalnom obliku na računalo ili neki online servis, kako ih se hakeri ne bi dokopali, veći ih je isprintao na komadu A4 papira. Dakle, šifre za pristup svih 12 kriptonovčanika bile su zapisane na istom mjestu i skrivene u njegovoj ribičkoj opremi.

Bitcoin (Foto: AFP) Novi Zeland prvi legalizirao isplatu plaće u virtualnom novcu

Iako se obogatio, nije prestao sa starim dilerskim navikama, zbog čega je 2017. završio u zatvoru i osuđen je na pet godina zatvora. Policija se dokopala više od 100 tisuća eura gotovine koje je imao te 1,5 milijuna eura pohranjenih na drugim računima u bitcoinima. Pretresli su njegov stan u potrazi za šiframa za tih 12 kriptonovčanika na kojima leže bitcoini teški skoro 54 milijuna eura, no ribičku opremu nisu pronašli.

Nakon uhićena, u stan koji je unajmio je provaljeno, a i gazda stana riješio se nekih stvari koje su se činile nepotrebnima – među inim i ribičke opreme. Ona je prevezena na otpad u blizini Dublina, nakon čega joj se gubi trag što znači da je skoro 54 milijuna eura zarađenih dilanjem droge završilo u – smeću.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti