Diljem Europe raspoređen Kibernetički tim za brzo reagiranje, među njegovim stručnjacima i Hrvati

CRRT je inicijativa Europske unije za produbljivanje obrane i suradnje između država članica. Navodi se da su opremljeni uobičajeno razvijenim kibernetičkim alatima dizajniranim za otkrivanje, prepoznavanje i ublažavanje kibernetičkih prijetnji.

Branimir Vorša | 23.02.2022. / 09:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kibernetički ​​timovi za brzo reagiranje (CRRT) nakon poziva upomoć iz Ukrajine, raspoređeni su diljem Europe.

Tim od osam do 12 stručnjaka, iz Litve, Hrvatske, Poljske, Estonije, Rumunjske i Nizozemske, obvezao se pomoći u obrani Ukrajine od kibernetičkih, daljinski i u samoj Ukrajini.

Dužnosnik CRRT-a upozorio je da su ruski kibernetički napadi vjerojatni. Možemo vidjeti da su kibernetičke mjere važan dio ruskog hibridnog alata, naglašava.

Slika nije dostupna Najveća prijetnja kibernetičkoj sigurnosti: Šteta za 2021. premašuje 20 milijardi dolara, a većina novca završi u rukama ruskih hakera

Osnivanje CRRT-a dolazi nakon što su Velika Britanija i SAD ranije u veljači okrivile Rusiju za kibernetičke napade koji su privremeno onesposobili mali broj ukrajinskih bankarskih i vladinih internetskih stranica.

Kao odgovor na zahtjev Ukrajine, aktiviramo tim za kibernetičku brzu reakciju pod vodstvom Litve, koji će pomoći ukrajinskim institucijama da se nose s rastućim kibernetičkim prijetnjama. #StandWithUkraine, stoji u objavi na Twitteru litvanskog ministarstva obrane.

CRRT je inicijativa Europske unije za produbljivanje obrane i suradnje između država članica. Navodi se da su opremljeni uobičajeno razvijenim kibernetičkim alatima dizajniranim za otkrivanje, prepoznavanje i ublažavanje kibernetičkih prijetnji.

Dužnosnik CRRT-a rekao je da je taj tim "sastavljen od različitih kibernetičkih stručnjaka, kako bi mogao reagirati na razne scenarije".

Slika nije dostupna MUP upozorava: Sve je više kibernetičkog kriminala u Hrvatskoj, a na dark webu kupuje se sve - od krivotvorenih dokumenata do droga

Rusija je ranije bila optužena za takozvani hibridni rat, koji kombinira kibernetičke napade s tradicionalnim vojnim aktivnostima, u Gruziji i na Krimu.

EU i Ukrajina okrivile su Rusiju nakon što su tisuće ljudi u više gradova u Ukrajini doživjele nestanak struje 2015. i 2016. godine, kada su hakeri privremeno isključili električne trafostanice.

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU također su Rusiju okrivili za vrlo razoran kibernetički napad pod nazivom NotPetya. Stručnjaci kažu da je 2017. pokrenuto oko 2000 NotPetya napada, uglavnom usmjerenih na Ukrajinu, ali se zlonamjerni softver proširio globalno, uzrokujući milijarde dolara štete računalnim sustavima diljem Europe, Azije i Amerike.

Moskva poriče da stoji iza kibernetičkih napada, nazivajući takve tvrdnje "rusofobinim".

Slika nije dostupna Ukrajina na udaru kibernetičkog napada velikih razmjera: "Strahujte i očekujte najgore"

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti