Direktor BioNTecha ima sjajne vijesti: "Dosad smo testirali svoje cjepivo na više od 30 varijanti i reakcija je svaki put bila zadovoljavajuća." Govorio i o ublažavanju mjera

Smatra da bi se epidemiološke mjere mogle ublažiti ako se do ljeta cijepi dovoljan broj Europljana.

Hina | 28.04.2021. / 15:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osnivač i direktor laboratorija BioNTech Ugur Sahin u srijedu je rekao da je siguran u učinkovitost svojeg cjepiva, razvijenog s američkom tvrtkom Pfizer, u borbi protiv indijske varijante koronavirusa.

Premda testiranja još traju, indijska varijanta ima mutacije koje smo već proučavali i protiv kojih je naše cjepivo djelotvorno, rekao je Sahin na online konferenciji za novinare.

Varijanta B.1.617, koju zbog prvog pojavljivanja u Indiji češće nazivaju indijskom, dosad je otkrivena u najmanje 17 zemalja, među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države, Belgija, Švicarska i Italija, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Uvjeren sam da će cjepivo i dalje biti sigurno uporište protiv COVID-19, rekao je Sahin.

BioNTech je do sada već testirao svoje cjepivo na više od 30 različitih varijanti i nijedanput nije izostala zadovoljavajuća imunosna reakcija, dodao je.

Direktor njemačkog start-upa specijaliziranog za glasničku RNA, koji je postao globalni pionir u imunizaciji, najavio je i da bi njegovo cjepivo, koje se u zemljama EU-a i u Sjedinjenim Državama koristi od prosinca prošle godine, uskoro trebalo dobiti odobrenje i kineskih zdravstvenih vlasti.

Još uvijek imamo nekoliko otvorenih pitanja na koja odgovaramo, no autorizacija do srpnja vrlo je vjerojatna, kazao je znanstvenik.

Rekao je i da se zalaže za ublažavanje restriktivnih mjera kada su posrijedi osobe koje su se cijepile, no takav potez ne bi trebao uslijediti prebrzo jer će se u suprotnom stvoriti ozračje zavisti.

Kad bi se do kraja svibnja i tijekom lipnja cijepilo 50 do 60 posto Europljana, takva bi ublažavanja mjera, znanstveno razumna, mogla obuhvatiti velik dio populacije, ocijenio je Sahin.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti