Osnivač i direktor laboratorija BioNTech Ugur Sahin u srijedu je rekao da je siguran u učinkovitost svojeg cjepiva, razvijenog s američkom tvrtkom Pfizer, u borbi protiv indijske varijante koronavirusa.

Premda testiranja još traju, indijska varijanta ima mutacije koje smo već proučavali i protiv kojih je naše cjepivo djelotvorno, rekao je Sahin na online konferenciji za novinare.

Varijanta B.1.617, koju zbog prvog pojavljivanja u Indiji češće nazivaju indijskom, dosad je otkrivena u najmanje 17 zemalja, među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države, Belgija, Švicarska i Italija, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Uvjeren sam da će cjepivo i dalje biti sigurno uporište protiv COVID-19, rekao je Sahin.

BioNTech je do sada već testirao svoje cjepivo na više od 30 različitih varijanti i nijedanput nije izostala zadovoljavajuća imunosna reakcija, dodao je.

Direktor njemačkog start-upa specijaliziranog za glasničku RNA, koji je postao globalni pionir u imunizaciji, najavio je i da bi njegovo cjepivo, koje se u zemljama EU-a i u Sjedinjenim Državama koristi od prosinca prošle godine, uskoro trebalo dobiti odobrenje i kineskih zdravstvenih vlasti.

Još uvijek imamo nekoliko otvorenih pitanja na koja odgovaramo, no autorizacija do srpnja vrlo je vjerojatna, kazao je znanstvenik.

Rekao je i da se zalaže za ublažavanje restriktivnih mjera kada su posrijedi osobe koje su se cijepile, no takav potez ne bi trebao uslijediti prebrzo jer će se u suprotnom stvoriti ozračje zavisti.

Kad bi se do kraja svibnja i tijekom lipnja cijepilo 50 do 60 posto Europljana, takva bi ublažavanja mjera, znanstveno razumna, mogla obuhvatiti velik dio populacije, ocijenio je Sahin.