Direktor ESA upozorio: Europa zaostaje u istraživanju svemira za SAD-om i Kinom, a ako ne učinimo nešto odmah, potpuno ćemo izgubiti korak s njima

Europa je na raskrižju i ako ne donesemo ključne odluke, ostat ćemo iza ostatka svijeta, istaknuo je direktor ESA.

Martina Čizmić | 14.10.2021. / 13:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Konferencija State of Europe 2021., koja se ovih dana održava u Bruxellesu bavi se trenutnim stanjem u Europskoj uniji, ali i svim temama koje bi trebalo posebno istaknuti. Među zanimljivim temama o kojima se raspravljalo je i svemir odnosno njegovo istraživanje i iskorištavanje resursa.

Jedan od sudionika panela o svemirskoj utrci, direktor ESA Josef Aschbacher u svom je izlaganju istaknuo nekoliko ključnih problema koji najbolje oslikavaju trenutnu poziciju EU u svemirskoj utrci u odnosnu na druge zemlje. 

Slika nije dostupna Kako izgleda Međunarodna svemirska postaja iznutra? Astronaut otkriva sve njene tajne i zanimljivosti

Istaknuo je kako bi Europa željela biti jedan od glavnih svjetskih igrača, uz bok SAD-u i Kini, u istraživanju svemira i potencijalnom iskorištavanju njegovih resursa. Prvi korak je već napravljen kroz sustave Gaia koji se koristi za istraživanje Zemlje iz svemira te kroz sustav Galileo koji je izuzetno precizan sustav pozicioniranja koji se oslanja na satelitski sustav u Zemljinoj orbiti.

Podaci koje ti sustavi satelita šalju natrag na Zemlju koriste se za brojna istraživanja te to stavlja Europi na vodeće mjesto po pitanju istraživanja u svemiru, ali ne i istraživanja svemira, istaknuo je Aschbacher dodavši kako cijela Europa u istraživanje svemira ulaže tek 8 posto NASA-inog budžeta. A istovremeno imamo gotovo jednak BDP kao i SAD ili Kina. No, zaostajemo za njima. Pogledajte Starlink, internet putem satelita, već sad dominira svijetom, a mi u Europi smo još u povojima.

Napomenuo je kako je Europska svemirska agencija partner na nekim od projekata svemirskih istraživanja koje provodi NASA, no njena je uloga zapravo veoma mala. S druge strane, potencijal je ogroman.

Toliko bismo mogli učiniti sa svemirom u našem svakodnevnom životu. Trebamo iskoristiti svemir kako bismo pomogli ljudima, primjerice u slučaju prirodne katastrofe - komunikacijski sustavi, sateliti koji mogu nas mogu zaštititi od veće štete ili čak pomoći predvidjeti buduće katastrofe, naglasio je Aschbacher.

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) NASA će s 400 milijuna dolara financirati razvoj privatnih svemirskih stanica

Upozorio je kako je Europa do sad već izgubila primat u korištenju i razvoju umjetne inteligencije, istraživanju svemira, slanju ljudi u svemir.

Ako ne donesemo ključne političke odluke i ne odlučimo se ozbiljnije uložiti u istraživanje svemira, u potpunosti ćemo izgubiti korak s drugim zemljama. To je strateški ključno pitanje, dodao je Aschbacher. 

Na kraju je istaknuo kako je za ozbiljnije uključivanje EU odnosno cijele Europe u istraživanje svemira, a onda i komercijalno iskorištavanje svemirskih resursa, kao što to rade neke američke tvrtke, treba donijeti cijeli niz političkih odluka, ali i odvojiti značajna sredstva. 

Imamo veoma pametne i sposobne ljude, ali trebaju im uvjeti za razvoj, poručio je Aschbacher. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti