NASA će s 400 milijuna dolara financirati razvoj privatnih svemirskih stanica

NASA ne namjerava sudjelovati u razvoju i održavanju budućih svemirskih stanica, no zato će financirati dio razvoja privatnim kompanijama i plaćati za njihovo korištenje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.09.2021. / 12:02

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) (Foto: NASA)

Međunarodna svemirska postaja već više od dva desetljeća kruži oko Zemlje te se polako bliži njen kraj. U uporabi će ostati do kraja ovog desetljeća, najvjerojatnije do 2028., a nakon toga NASA više ne želi biti glavni sponzor koji će se brinuti o održavanju infrastrukture, već žele biti samo jedni od korisnika svemirskih stanica.

Slika nije dostupna Sve je spremno za snimanje "Izazova", prvog igranog filma u svemiru

Zato su se, kao i u slučaju razvoja novih svemirskih letjelica s kojim američki astronauti sada lete u svemir (s Muskovim SpaceX-om) odlučili osloniti na - privatne kompanije. U NASA-i tako očekuju da će privatne tvrtke razvijati svemirske stanice i upravljati njima, u čemu će im oni pomoći, uključujući i financijski. Ranije ove godine tako su najavili Commercial LEO Destination projekt u sklopu kojeg će nagraditi privatne kompanije koje namjeravaju započeti s razvojem vlastitih svemirskih stanica s do 400 milijuna dolara.

U budućnosti, smatraju u NASA-i, više im neće trebati takva velika stanica poput ISS-a, već nešto puno manje tako da bi američka svemirska agencija mogla plaćati iznos samo za korištenje dijela privatne svemirske stanice, dok bi se ostatak stanice mogao iznajmiti drugim korisnicima (državama, znanstvenim institucijama itd.). 

Prema direktoru svemirskih komercijalnih letova NASA-e Philu McAlisteru, već su dobili “oko 12 prijedloga” za razvoj svemirske stanice i to od različitih kompanija - od startupova pa do velikih zrakoplovnih i svemirskih kompanija (ranije se spominjao internes SpaceX-a, Blue Origina, Airbusa, Boeinga i Lockheed Martina). Smatra da tako veliki interes industrije pokazuje da je njihov plan umirovljenja ISS-a do kraja desetljeća ispravan.

Slika nije dostupna Astronauti se dobro zabavljaju na ISS-u: Proslavili rođendan "lebdećom pizzom iz svemirske radinosti"

Trenutačno analiziraju sve prijedloge koje su dobili te McAlister vjeruje kako će do kraja godine objaviti pobjednike, odnosno kompanije koje će dobiti njihovu financijsku podršku za razvoj svemirskih stanica.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti