Disney iskoristio proširenu stvarnost i oživio dječje bojanke

Ovo je posebno zanimljiva vijest za svu djecu i one koji se tako osjećaju.

Monika Nožić Monika Nožinić | 14.10.2015. / 17:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bojanke su odavno oživjele putem zanimljve "Live Texture" i "Augmentet Reality" tehnologije, no Disney je sve to odlučio dodatno začiniti.

Naime, Disneyjev istraživački tim razvio je tehnologiju koja putem pametnog telefona ili tableta projektira likove iz bojanki u 3D format.

Ovo funkcionira zahvaljujući novom papiru kojeg nazivaju “LTARCCD” ("live texturing of augmentet reality characters from colored drawings"). Nova tehnologija predstavljena je krajem rujna na IEEE internacionalnom simpoziju miješane i proširene stvarnosti.

Tehnologija proširene stvarnosti (Augumented Reality) temelji se na kombiniranju stvarnog svijeta i digitalnih podataka i daje virtualni 3D prikaz iz elemenata stvarnog svijeta u stvarnom vremenu, a ranije se često koristila kako bi se stvorila veza između statičnih crteža i fotografija s animiranim likovima.

Kad je u pitanju Disneyjeva tehnologija, bojenje se prati video streamingom koji prikazuje animiranu 3D verziju bojanog lika, a proces teksturiranja 3D modela, odnosno prenošenjem piksela iz crteža u virtualno stvara se prikaz 3D bojanog lika iz dječje bojanke.

Ova je aplikacija još uvijek u fazi testiranja, ali ako Disney uspije finalizirati svoje novo istraživanje i pretvoriti ga u proizvod komercijalne prirode, bit će to značajan korak naprijed kada je riječ o "digitalnim" bojankama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti