Divlji zapad u svemiru: Amerikanci imaju plan, a Rusija u njega nije uključena

SAD radi na prijedlogu dogovora kojim bi se reguliralo rudarenje na Mjesecu, kao i uspostavljanje "sigurnih zona" oko mogućih svemirskih baza. U tom se prijedlogu zakona Rusija, koja je i sama svemirska sila, uopće ne spominje kao igrač.

Branimir Vorša | 06.05.2020. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa bavi se peglanjem detalja oko plana koji bi njihovim potencijalnim rudarskim aktivnostima na Mjesecu dao određeni oblik legalnosti, čak i bez uključenja drugih država koje se bave svemirskim istraživanjima, poput spomenute Rusije, doznaje Reuters.

Citirajući američke dužnosnike, Reuters prenosi da je namjera Washingtona pitati neke od svojih saveznika, poput Kanade, Japana, Ujedinjenih arapskih emirata i europskih država, da potpišu dogovor koji regulirao rudarske aktivnosti na površini Mjeseca, kao dio pripreme za veću ljudsku aktivnost tamo.

Takav dogovor mogao bi dovesti do svojatanja lunarnih resursa od strane privatnih kompanija, neke od kojih se nadaju da bi mogle na Mjesecu crpiti i vodu te je koristiti za raketno gorivo.

U predloženom dogovoru predviđa se i uspostavljanje takozvanih "sigurnih zona" oko baza, koje bi prema viziji Washingtona, vrlo uskoro mogle osvanuti na površini Mjeseca. Te zone bi bile različitih veličina, ovisno o veličini rudarske operacije.

Kako već postoji međunarodni sporazum o istraživanju svemira iz 1967. godine (Outer Space Treaty) i kako ovaj sporazum potencijalno prijeti njegovoj opstojnosti, Trumpova administracija planira ga predstaviti kao poboljšanje i učvršćivanje tog sporazuma. Cilj im je predstaviti svoj sporazum kao davanje vjetra u leđa suradnji uključenih zemalja.

Prema izvorima iz Washingtona, SAD će sa saveznicima početi pregovore u narednim tjednima, no u svojoj najranijoj fazi pregovora s Moskvom neće biti.

Rusija je već kritizirala SAD zbog konstantnog napora da od svemira napravi legalnu verziju Divljeg Zapada, uključujući planove militarizacije vanjskih svjetova i grabež teritorija na njima.

Još 2015. godine američki Kongres je usvojio zakon koji američkim kompanijama i pojedincima dopušta da koriste resurse s Mjeseca i asteroida.

U travnju je Trump potpisao i izvršnu uredbu u kojoj se deklarira da SAD ne vidi svemir kao "globalno dobro" te tvrdi da Amerikanci trebaju imati pravo na komercijalno istraživanje, transport i korištenje resursa iz svemira.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti