Djeca rade prekovremeno i noćne smjene kako bi ispunili rokove za isporuke Amazonovih uređaja

Iako osobe starije od 16 godina u Kini mogu raditi, zakonom je zabranjen prekovremeni rad i rad u noćnim smjenama, što u Foxconnu nisu poštovali

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2019. / 07:44

Foxconn (Foto: AFP)

Veliki broj gadgeta i uređaja najvećih kompanija – od pametnih telefona, računala, pametnih zvučnika, igraćih konzola itd. proizvodi se i sastavlja u kineskim tvornicama Foxconna. Osim po suradnji s Appleom, Amazonom, Sonyjem, Microsoftom i brojnim drugim kompanijama, Foxconn je poznat i po kontroverzama i skandalima koje ih prate tijekom posljednjeg desetljeća poput samoubojstava radnika u tvornicama, neprikladnih uvjeta rada, iskorištavanja maloljetnika za rad itd.

Foxconn Efekt pada prodaje iPhonea: Radnici u kineskim tvornicama čekaju u redovima kako bi dali otkaze

Ovaj tjedan ponovno su objavljeni neki detalji o načinu na koji je Foxconn ilegalno iskorištavao rad maloljetnika na proizvodnim trakama za sastavljanje Amazonovoih pametnih zvučnika Echo. Iako u Kini nije zabranjeno zaposliti djecu starosti od 16 do 18 godina kao pripravnike, za njih ne vrijede pravila o prekovremenom radu i noćnim smjenama, što je Foxconn prekršio. S obzirom na to kakav su rok imali za isporuku Amazonovih uređaja, a kako nisu mogli pronaći dovoljno radne snage, po tko zna koji put tražili su pomoć od škola (škole za to od njih dobiju novčanu kompenzaciju) te učitelja koji su pratili učenike u tvornicama.

Također, jedan od razloga zapošljavanja školaraca jest i manja cijena rada u odnosu na stalno zaposlene ili zaposlenike koje pronađu putem agencija za zapošljavanje, zbog čega se njihove usluge koriste tijekom razdoblja kada je najveća potražnja za proizvodnjom uređaja. No problem je što su, kako su otkrili školarci koji su radili u Foxconnu, dogovorili rad od 8 sati dnevno pet dana u tjednu, dok su u tvornicama radili 10 sati dnevno šest sati tjedno, što je bilo protiv njihove volje i iznimno ih je umaralo, a požalili su se i na radne uvjete u prevrućim prostorijama.

Foxconn (Foto: AFP) Radne smjene od 11 sati: Na proizvodnim trakama iPhonea X rade srednjoškolci

One koji su se nadređenima požalili na uvjete i prekovremeni i noćni rad, njihovi su učitelji pokušali uvjeriti da ipak odrade i te dodatne smjene, a u protivnom ne samo da im je prijetio otkaz u Foxconnu, već su im učitelji (koje je Foxconn također plaćao) prijetili da će imati problema s maturom i stipendijom u školi koju su pohađali.

Kada su se informacije o odnosu prema srednjoškolskoj djeci pojavile u medijima, iz Foxconna su za The Guardian priznali da su oni bili zaposleni ilegalno te su najavili da će odmah poduzeti akcije kako bi riješili situaciju, uključujući i pojačan nadzor i provjeru sustava zaposlenja pripravnika u svim školama s kojima surađuju te kako bi spriječili da u budućnosti srednjoškolci rade prekovremene i noćne smjene.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti