Efekt pada prodaje iPhonea: Radnici u kineskim tvornicama čekaju u redovima kako bi dali otkaze

Ispred Foxconnove tvornice u Zhengzhou stvaraju se redovi nezadovoljnih radnika koji daju otkaze jer, zbog smanjene proizvodnje iPhonea, zarađuju i do 25 posto manje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.03.2019. / 10:19

Foxconn (Foto: AFP)

Na proizvodnim trakama u tvornicama Foxconna u Kini nastaju nekih od najpopularnijih svjetskih gadgeta – od HP-ovih i Dellovih prijenosnika i igraćih konzola pa do Appleovih pametnih telefona i tableta. Osim po suradnji s najvećim svjetskim tehnološkim kompanijama, Foxconn je poznati i po iznimno lošim radnim uvjetima zbog kojih je prošlih godina zabilježen val samoubojstava radnika koji nisu mogli izdržati pritisak i uvjete u kojima su radili i živjeli.

U posljednje se vrijeme, čini se, situacija s radnim uvjetima poboljšala, no sada radnici imaju drugačije probleme – smanjenje plaća koje su u nekim slučajevima smanjene i za 25 posto. Također, radnici su izgubili i neke prednosti koje im je ranije omogućavao Foxconn, poput besplatnog pranja rublja ili prijevoza do radnog mjesta.

Manja zarada i ukidanje ostalih povlastica jedan je od efekata smanjenje prodaje iPhonea – krajem prošle godine vrhunac proizvodnje Appleovih telefona trajao je puno kraće u odnosu na razdoblja prošlih godina.

Upravo su tijekom takvih razdoblja kada se povećava proizvodnja iPhonea radnici mogli zaraditi više novca prekovremenim radom. Dok je u ranijim godinama taj vrhunac proizvodnje trajao mjesecima, prošle godine trajao je samo dvadesetak dana, tako da radnici nisu mogli zaraditi dodatan novac kojem su se nadali.

Ova situacija odrazila se i na sezonske radnike i privremeno zaposlene koji, prema pisanju kineskih medija, masovno napuštaju kompaniju u tvornici u gradu Zhengzhou. Gotovo svakodnevno u tvornici stvaraju se redovi nezadovoljnih radnika koji daju otkaze jer više nisu zadovoljni uvjetima i zaradom u Foxconnu. Prosječna plaća za radnike iznosi između 300 i 450 dolara mjesečno, uz mogućnost veće zarade prekovremenim radom.

Na slabiju prodaju iPhonea upozorio je šef Applea Tim Cook u obraćanju investitorima krajem 2018., zbog čega su morali smanjiti planiranu proizvodnju modela iPhonea XR, XS i XS Max. S obzirom na to da između 20 i 30 posto Foxconnovih prihoda ovisi upravo o suradnji s Appleom, jasno je koliko pad prodaje iPhonea utječe na prihode kineske kompanije.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti