Pogledajte animaciju: Zašto dolazi do pomrčine Sunca?

Djelomična pomrčina sunca vidjela se u utorak diljem svijeta pa i u Hrvatskoj. Mnoga astronomska društva diljem zemlje organizirala su javna promatranja, pa su tako mnogi uživali u ovoj rijetkoj nebeskoj pojavi.

DNEVNIK.hr | 25.10.2022. / 20:16

Galerija

Što uopće uzrokuje pomrčinu Sunca? Pomrčina Sunca će ovisiti o međusobnom položaju Sunca, Mjeseca i Zemlje. Nastaje kada se ova nebeska tijela poravnaju i Mjesec se nađe između Zemlje i Sunca.

Može se dogoditi samo za vrijeme mladog Mjeseca. Iako je Mjesec od Sunca manji 400 puta, također je i oko 400 puta bliže Zemlji, pa su nam zato na nebu prividno istog promjera i zato mjesec može pokriti Sunce i stvoriti sjenu.

Pomrčina Jupitera iz Marsove orbite ESA-ina sonda udaljena preko 100 milijuna kilometara od Zemlje snimila zapanjujuću pomrčinu

Ovisno o toj sjeni govorimo o vrsti pomrčine.Ako se Mjesec nađe točno na pravcu između Sunca i Zemlje, ali je nešto bliži Zemlji, tada govorimo o potpunoj pomrčini Sunca.

Ako se u svojoj orbiti nađe nešto dalje od Zemlje, onda govorimo o prstenastoj pomrčini, odnosno kada Sunce ipak proviruje oko sjene Mjeseca.

Pomrčina Mjeseca - 1 VIDEO/FOTO ''Krvavi mjesec'' zasjao na nebu: Pogledajte kako izgleda jedan od najljepših nebeskih prizora

Ako Mjesec nije baš točno na pravcu, već je malo pomaknut, govorimo o djelomičnoj pomrčini Sunca, odnosno kada Mjesec zaklanja samo dio Sunca, kao u utorak. To je i češći slučaj.

Pomrčine Sunca i Mjeseca događaju se dva do sedam puta godišnje, no neće se vidjeti sa svih dijelova Zemlje jednako.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti