Djelomično proradio Googleov modularni smartphone “Project Ara”

Na I/O konferenciji, Google je predstavio mnogo noviteta, od nadograđenog operativnog sustava za pametne satove, mobilne telefone...

Saša Fišter sasa@zimo.co | 27.06.2014. / 09:45

Djelomično proradio Googleov modularni smartphone “Project Ara”

Na I/O konferenciji, Google je predstavio mnogo noviteta, od nadograđenog operativnog sustava za pametne satove, mobilne telefone, pa sve do TV-a, Chromecasta, AndroidTV-a i AndroidCars-a, no isto tako demonstrirali su Project Ara na kojem rade zadnjih šest mjeseci.

Project Ara omogućuje sastavljanje smartphonea od različitih dijelova, primjerice na vrlo jednostavan način možete zamijeniti bateriju ili nadograditi bolju kameru. Naravno, projekt je vrlo kompleksan za izraditi, no Google je pokazao svoj napredak u posljednjih šest mjeseci koji je oduševio sve prisutne.

U kratkom videu ispod vidi se kako je modularni smartphone zapravo djelomično pokrenuo Android operativni sustav, što je naravno veliki korak prema naprijed. Isto tako vidljivo je kako je sve zajedno dosta sporo, no s obzirom da je prošlo tek šest mjeseci, mora se priznati da je napredak impresivan. Iako je ovaj uređaj sastavljen od hardverskih dijelova koji podržavaju jedan drugog, bit će puno veći izazov izraditi uređaj koji će imati različite dijelove, te koji će raditi sasvim solidno.

Paul Eremenko, šef Projekta Ara ponudio je 100.000 dolara timu koji će uspjeti napraviti nešto što drugi smartphoneovi ne mogu. Ara Module Developer Kit je dostupan na Googleovim stranicama, ukoliko možda imate interesa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti