Đikić o istraživanju Lauca i Primorca: ''Kada toliko promašite na testiranju studenti padaju na ispitima''

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić komentirao je u nedjelju na svom profilu na LinkedInu rezultate serološkog istraživanja na COVID-19 u Zagrebu kojeg su vodili profesori Dragan Primorac i Gordan Lauc, te je doveo u pitanje rezultate studije.

Hina | 21.02.2021. / 15:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako vjerovati privatnicima/znanstvenicima koji biraju grupe i rezultati odgovaraju njihovim ciljevima glede COVID-a? Malo je vjerojatno, ako se nepristrano bira populacija na početku studije, imati prije par tjedana 35 posto pozitivnih prema procjenama na 500 testiranih, a sada 25 posto na tisuću. Kada toliko promašite na testiranju studenti padaju na ispitima, ustvrdio je Ivan Đikić.

Gdje su objavljeni rezultati, jesu li prošli znanstvenu recenziju? Ili je to samo još jedan u nizu PR medijskih ofenziva pojedinaca koji su u permanentnom sukobu s većinom članova Znanstvenog savjeta Vlade RH koji su svjetski priznati stručnjaci iz brojnih područja, upitao se Đikić.

Naveo je kako su "prve javne medijske najave studije dočekane sa skepsom i kritikom brojnih stručnjaka, no, odjednom u medijima Gordan Lauc i Dragan Primorac objavljuju nove ekskluzivne rezultate".

Trebamo li vjerovati u njihove procjene ili njihove interese? Osobno sumnjam u neovisnu znanstvenu metodu osoba koje već duže vrijeme promoviraju neznanstvene činjenice povezane s covid krizom. Pošto su u isto vrijeme privatnici koji promoviraju svoje bolnice i institute, mnoge stvari postaju jasnije. Njihov sukob interesa u radu Znanstvenog savjeta još uvijek nije razjašnjen, napisao je Đikić.

U priopćenju o rezultatima istraživanja, po kojemu je 26 posto ispitanika u Zagrebu razvilo protutijela nakon kontakta s koronavirusom, navodi se kako su studiju vlastitim sredstvima financirale Specijalna bolnica Sv. Katarina, laboratorij tvrtke Genos uz potporu tvrtke Euroimmun, a odobrilo Etičko povjerenstvo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti