Đikić smatra da je kampanja za cijepljenje trebala početi prije dva tjedna, građane pozvao da se uozbilje, a predvidio je i kraj pandemije

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić smatra da je kampanja koja promovira cijepljenje protiv COVID-19 u Hrvatskoj trebala već početi, i to prije dva tjedna. Komentirao je i svoj odnos s drugim kolegama znanstvenicima kad je riječ o pandemiji.

Branimir Vorša | 17.12.2020. / 13:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S obzirom na to da se cjepivo protiv COVID-19 počelo primjenjivati u Velikoj Britaniji, SAD-u i Rusiji, Đikić kaže da sad ima i puno više podataka, no da ćemo tek za tri do četiri mjeseca vidjeti koliko su djelotvorna.

On je gostujući na N1 televiziji isto tako predvidio da će dogodine pandemija novog koronavirusa biti svladana, no da iduća godina nosi neke nove izazove.

Neće to biti godina slična 2019. Mnoge su se stvari promijenile među nama. To će biti godina izazova u kojoj ćemo moći živjeti bez virusa, poručuje Đikić.

Govoreći o cjepivu i skepticizmu građana, Đikić smatra da je Hrvatska, baš kao što je prekasno postrožila mjere kako bi se obuzdala epidemija COVID-19 u našoj zemlji, zakasnila i s početkom kampanje za promociju cijepljenja protiv COVID-19.

Imali smo mogućnost i trebali smo već početi kampanju po cijelom svijetu. Nažalost, momentalno se građani više informiraju na nekim opskurnim portalima na kojima su zastrašujuće informacije. Mi smo se cijepljenjem suprotstavili najtežim bolestima, a i ovo cjepivo je, prema svim podacima, sigurno. Svaka opasnost koja se može pojaviti bit će evaluirana. S kampanjom se trebalo početi prije tjedan-dva, naglasio je Đikić.

Poruka građanima

Što se uvođenja još strožih mjera za blagdane tiče, poručuje da je sad vrijeme za složno djelovanje, a građane je pozvao da se uozbilje kako nas u siječnju ne bi dočekala još gora situacija.

Sada moramo prihvatiti podatke, složiti se i djelovati. Trebamo djelovati na temelju transparentnosti i činjenica. Zajednički moramo uvjeriti građane da ćemo samo njihovim sudjelovanjem mjere imati maksimalni učinak, kaže Đikić.

Uoči blagdana trebamo shvatiti ozbiljnost ove bolesti. Ljudi umiru. Možda ne naši najbliži, ali i oni mogu biti zaraženi ovom bolešću.. Potrebno se okupljati u malim obiteljima, držati distancu. Pobijedit ćemo ovu bolest. Svatko od nas bi trebao pokazati dozu solidarnosti i vjerovati u znanost i znanstveni napredak koji će nam riješiti ovu bolest, ali uistinu zajedničkim radom, njegova je poruka građanima.

O suradnji s kolegama znanstvenicima

Što se suradnje s domaćim kolegama znanstvenicima tiče, Đikić poručuje kako tu zapravo nema problema, već da je sve to rezultat političkog spina.

Suradnja je inače bila odlična. Mi kad se i razlikujemo u mišljenjima, dođemo do zajedničkih mišljenja. Ovo što se događa je spin politike. Vi stvarate jedan virtualni sukob među osobama, smatra.

Neka nikakvih sukoba između mene, Lauca, Radmana... Samo su podaci koje su iznosili netočni, rekao je Đikić.

Izvor: N1

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti