Do kraja 2019. po lijekove s receptom u cijelom EU-u

Razmjena podataka olakšat će liječenje pacijenata u drugim državama i smanjiti rizik od krivog liječenja te troškove dvostrukih testova.

Martina Čizmić | 21.01.2019. / 13:19

Ilustracija (Foto: Gettyimages)
Ilustracija (Foto: Gettyimages) (Foto: Gettyimages)

Hrvatski građani već nekoliko godina "uživaju" u mogućnosti korištenja e-recepta.

Za one koji su možda imali tu sreću da im nije trebalo, e-recepti zamijenili su one klasične papirnate recepte s kojima su se lijekovi podizali u ljekarnama. Sad je dovoljno doći u ljekarnu sa zdravstvenom iskaznicom i podići lijek.

No do kraja ove godine hrvatskim bi se pacijentima trebala otvoriti i vrata ljekarni u drugim članicama EU-a.

Kroz eHealth Digital Service Infrastrukture, zemlje članice EU-a trebale bi razmjenjivati podatke o e-receptima i pacijentima. Ideja je da do kraja 2019. godine sve članice EU-a budu uključene u tu razmjenu kako bi svi građani EU-a imali jednake uvjete liječenja bez obzira na to u kojoj se zemlji u tom trenutku nalazili. Hrvatska je među 10 zemalja koje bi s razmjenom podataka trebale krenuti do kraja ove godine.

Prve zemlje koje su razmijenile podatke o e-receptima i tako svojim građanima omogućile da lijekove podižu u drugoj državi EU-a jesu Finska i Estonija.

Tako će Finci moći podići svoje lijekove u estonskim ljekarnama iako im ih je prepisao njihov finski liječnik.

Ljudi bi trebali moći koristiti svoje e-recepte i preko granice. Sloboda kretanja jedan je od temeljnih principa Europske unije: moramo svojim građanima što je moguće više olakšati pristup tretmanima ili lijekovima kad se nalaze u drugoj zemlji EU-a. Sljedeći korak bit će pojednostavljivanje pristupa pacijentovim podacima razvojem zajedničkog formata za razmjenu elektroničkih medicinskih podataka između zemalja EU-a, istaknuo je potpredsjednik za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Razmjena podataka olakšat će liječenje pacijenata u drugim državama i smanjiti rizik od krivog liječenja te troškove dvostrukih testova.

Ovo je izvrstan početak bolje brige za naše građane, nešto što je njima veoma važno. E-recepti i međunarodni zdravstveni podaci mogu spasiti živote u hitnim situacijama, istaknula je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

Uvođenje ovakva načina razmjene podataka uvelike će olakšati kretanje građana po EU-u. Više neće biti potrebno stvarati zalihe lijekova prije ljetovanja, zimovanja ili bilo kakvog putovanja u drugu zemlju članicu EU-a. Također, u slučaju da osoba završi u bolnici, liječnici će moći pristupiti pacijentovu liječničkom kartonu u njegovoj matičnoj zemlji te tako dobiti sve potrebne podatke.

Naravno, sve će to biti moguće ako pacijent da svoj pristanak za pristup njegovim osobnim podacima. Iz EU-a ističu kako će se rigorozno provjeravati čuva li se privatnost pacijenta u takvim slučajevima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti